Κόσμος

Αποχωρεί και η Ολλανδία από τη Συνθήκη Καταστατικού Χάρτη Ενέργειας

Η Ολλανδία θα ακολουθήσει την Ισπανία και θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη Καταστατικού Χάρτη Ενέργειας που προστατεύει τις επενδύσεις στον τομέα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Τη συνθήκη, που τέθηκε σε ισχύ το 1998, έχουν υπογράψει περισσότερα από 50 μέρη, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, και επιτρέπει στους επενδυτές να προσφεύγουν κατά την κυβερνήσεων για πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από εταιρίες ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μηνύσουν κυβερνήσεις για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που απειλούν τις αποδόσεις από συγκεκριμένες επενδύσεις. Όλα αυτά πλέον αλλάζουν.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Ολλανδός υπουργός Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε στη Βουλή πως η συνθήκη δεν συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και πως οι προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευσή της δεν είχαν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

“Γι΄αυτόν τον λόγο, η Ολλανδία, κατά προτίμηση μαζί με ολόκληρη την ΕΕ, θα αποχωρήσει από την ECT. Το πότε θα αποχωρήσει επίσημα η Ολλανδία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ιταλία αποχώρησε από τη συνθήκη το 2016.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS