Κόσμος

Ζελένσκι κατά Ισραήλ για «ουδετερότητα μπροστά στη συμμαχία Ρωσίας – Ιράν»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί το Ισραήλ για ουδετερότητα μπροστά στη «συμμαχία» Ρωσίας – Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε τη στάση του Ισραήλ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εισβολή που, σύμφωνα με τον ίδιο, επέτρεψε μια «συμμαχία» μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κυριότερα με την παράδοση ιρανικών drones στον ρωσικό στρατό.

«Αυτή η συμμαχία απλά δεν θα υπήρχε εάν οι πολιτικοί σας είχαν λάβει μια απόφαση εκείνη τη στιγμή. Την απόφαση που ζητούσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Haaretz, αναφερόμενος στην ισραηλινή υποστήριξη απέναντι στη Ρωσία, που το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αυτή η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κατέστη δυνατή μετά από «την (ισραηλινή) απόφαση να “μην ενοχλήσει” το Κρεμλίνο» το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η ομιλία του Ζελένσκι έγινε λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, με το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Δευτέρα (24.10.2022) το Ιράν ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». «Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχίας τους», υποστήριξε.

«Δεν έχουμε ακόμη ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας. Γι’ αυτό η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον τρόμο στον εναέριο χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο έδαφος», είπε, λέγοντας ότι «μέσα σε οκτώ μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν 4.500 πυραύλους εναντίον μας».

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει «περίπου 2.000 ιρανικά Shaheds», αυτά τα drones καμικάζι, για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά από στρατιωτικές αποτυχίες στο πεδίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μια νέα παραγγελία ή τον συνολικό αριθμό ιρανικών drones που αγόρασε η Μόσχα από την Τεχεράνη, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ειδικότερα ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «Ιρανοί εκπαιδευτές πήγαν για να διδάξουν στους Ρώσους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα drones» πριν τα χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολέξιι Ρέζνικοφ, λέγοντάς του ότι το Ισραήλ δεν θα προμήθευε «οπλικά συστήματα» στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της Μόσχας κατά της χορήγησης ισραηλινών όπλων στο Κίεβο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τσάρλι Κερκ: Η στιγμή που η χήρα του καταρρέει πάνω στο φέρετρό του – «Πότε δεν θα ξεχαστεί ο άντρας μου, θα φροντίσω εγώ γι’ αυτό»
«Ο ήχος αυτής της χήρας που κλαίει αντηχεί σε όλο τον κόσμο σαν κραυγή μάχης», είπε η Έρικα Κιρκ θρηνώντας για τον αγαπημένο της σύζυγο
Έρικα Κιρκ
1
Τσάρλι Κερκ, ο ακτιβιστής που μάγεψε τον Τραμπ – Ένας υπέρμαχος της οπλοκατοχής που τελικά τον σκότωσε
«Όταν οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν, έρχεται η βία» είχε πει σε ένα από τα αγαπημένα του debate με φοιτητές - Ο Τσάρλι Κερκ εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ μιλούσε σε πλήθος
Τσάρλι Κερκ
7
Η σπαρακτική ομιλία της συζύγου του Τσάρλι Κερκ - «Με ρώτησε η κόρη μας που είναι ο μπαμπάς, της είπα πως πήγε ταξίδι με τον Ιησού»
«Οι κραυγές αυτής της χήρας θα αντηχήσουν σε όλο τον κόσμο σαν πολεμική κραυγή. Η αποστολή του συζύγου μου δεν θα τελειώσει, ούτε για μια στιγμή», τόνισε η χήρα του συντηρητικού ακτιβιστή
Έρικα Κιρκ
15
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1