Κόσμος

ΕΕ: Το 2020 η Ελλάδα έχασε 91 ευρώ ανά κάτοικο λόγω του κλίματος και η Βουλγαρία 0,7 ευρώ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που δείχνουν τις οικονομικές απώλειες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 λόγω κλίματος. Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 2% σε ετήσια βάση. 

Το 2020, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, οι συνολικές οικονομικές απώλειες λόγω του κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε 12 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα «έχασε» 91 ευρώ ανά κάτοικο, όταν μάλιστα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται στα 27,1 ευρώ ανά κάτοικο. 

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μικρότερες οικονομικές απώλειες για το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ήταν η Βουλγαρία. Εκείνη την χρονιά η χώρα είχε απώλειες 0,7 ευρώ ανά κάτοικο λόγω κλίματος, και ακολούθησαν η Σλοβενία και η Σλοβακία, με 4 ευρώ. 

Εκτός όμως από την Ελλάδα, στο άλλο άκρο της κλίμακας των απωλειών λόγω κλίματος ήταν και η Γαλλία με 62 ευρώ ανά κάτοικο, αλλά και η Ιρλανδία με 42 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλα γεγονότα που συνδέονται με το κλίμα οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ την περασμένη δεκαετία. Οι οικονομικές απώλειες λόγω του κλίματος αυξάνονταν κατά σχεδόν 2% ετησίως την περίοδο αυτήν.

Στην ΕΕ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν το 2017, στα 27,9 δισεκ. ευρώ, υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με το 2020, λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από τους καύσωνες. Οι χαμηλότερες απώλειες, 3,7 δισεκ. ευρώ, παρατηρήθηκαν το 2012.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού