Κόσμος

Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία συμφώνησαν να μην γίνουν εξαγωγές σιτηρών την Τετάρτη (2/11)

Δεν θα γίνει καμία εξαγωγή σιτηρών αύριο Τετάρτη (2.11.2022) από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να ανασταλούν όλες οι μετακινήσεις φορτηγών πλοίων.

Αυτό ανακοίνωσε το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) που επιτηρεί τη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, πως «οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν να μην προγραμματίσουν μετακινήσεις φορτηγών πλοίων στις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας».

Τρία φορτηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια μπήκαν σήμερα το πρωί στον «ανθρωπιστικό διάδρομο», παρά την προσωρινή αναστολή της παρουσίας της Ρωσίας από τη συμφωνία. Οι μετακινήσεις των πλοίων «εγκρίθηκαν από τις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε το JCC, διευκρινίζοντας ότι «η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενημερώθηκε» για το θέμα.

Παράλληλα, η Γραμματεία ανέφερε ότι η Τουρκία και ο ΟΗΕ ολοκλήρωσαν 36 επιθεωρήσεις σε πλοία σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου.

Πιέσεις να επιστρέψει η Ρωσία στη συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ρωσία προειδοποίησε ότι είναι «επικίνδυνο» να συνεχιστεί η ναυσιπλοΐα κατά μήκος του διαδρόμου αυτού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Η Μόσχα, που υποστηρίζει ότι ο διάδρομος χρησιμοποιήθηκε από τον ουκρανικό στρατό για να πληγεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, στον κόλπο της Σεβαστούπολης, ζητά «εγγυήσεις ασφαλείας» από το Κίεβο.

Το Κέντρο Συντονισμού διαβεβαίωσε απόψε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αμίρ Αμπντουλάχ, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία» ώστε να επιστρέψουν στη συμφωνία όλες οι πλευρές.

Ο Αμπντουλάχ έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι «κανένα πολιτικό φορτηγό πλοίο» δεν θα πρέπει να αποτελέσει στρατιωτικό στόχο, ούτε να κρατηθεί σε ομηρεία. «Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν», τόνισε, την ώρα που καμιά δεκαριά πλοία απέπλεαν από ουκρανικά λιμάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα αυτό σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και «εντός των επόμενων ημερών» αναμένεται ότι θα έχει επαφές και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φάρμακο για το Πάρκινσον οδήγησε Βρετανό δικηγόρο σε υπεξαίρεση 600.000 λιρών και εθισμό σε πορνό, αντίκες και συνόδους πολυτελείας
Λίγα χρόνια μετά την καταδίκη του, αφαίρεσε τη ζωή του - Πώς ο δικηγόρος εθίστηκε στο σεξ και έκλεψε χιλιάδες λίρες λόγω του φαρμάκου - Ελλιπή ενημέρωση καταγγέλλει η σύζυγός του που θρηνεί και για τον γιο της ο οποίος επίσης αυτοκτόνησε
Άντριου
Ζελένσκι: Ούτε ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία δεν έχει γλυτώσει από τα ρωσικά χτυπήματα
«Το ελάχιστο που θέλουν είναι το Ντονμπάς, η περιφέρεια του Ντονέτσκ, 100% για να το παρουσιάσουν ως νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η Ζιζέλ Πελικό αποκαλύπτει ότι οι δικηγόροι του συζύγου της θέλησαν να παρουσιάσουν τους βιασμούς της ως sex tape – «Αυτές ήταν σκηνές εγκλήματος»
Συγκλονίζει η ιστορία της Ζιζέλ Πελικό από τη Γαλλία που είχε πέσει θύμα βιασμού με τον άνδρα της να την ναρκώνει και να την εκδίδει...
Ζιζέλ Πελικό