Κόσμος

Φυσικό αέριο: Η Gazprom «αποσύρει» τις απειλές προς την Μολδαβία για την προμήθεια

Η Gazprom απέσυρε σήμερα (28.11.2022) την απειλής της προς την Μολδαβία για μείωση του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο. Η ρωσική εταιρία σημείωσε ωστόσο ότι διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να σταματήσει τη ροή στο μέλλον, αν δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρακρατεί προμήθειες φυσικού αερίου που διέρχονται από τη χώρα με προορισμό τη Μολδαβία -κάτι που αρνήθηκε το Κίεβο-, λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις ροές αυτές από σήμερα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η ρωσική εταιρία είπε πως η μολδαβική εταιρία φυσικού αερίου Moldovagaz έχει πληρώσει για την παροχή αερίου τον Νοέμβριο και πρόσθεσε ότι έχει λάβει πληρωμή για αυτό που είπε πως είναι αέριο που προορίζεται για Μολδαβούς καταναλωτές αλλά το οποίο παρέμεινε στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Gazprom κατηγόρησε τη Μολδαβία για “τακτικές παραβιάσεις” των υποχρεώσεων πληρωμής και πρόσθεσε: “Η Gazprom διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει ή να αναστείλει πλήρως τον εφοδιασμό σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων πληρωμής”.

Ο Βαντίμ Τσεμπάν, επικεφαλής της Moldovagaz, δήλωσε σήμερα πως ο προκαταβολικός λογαριασμός αερίου για τον Νοέμβριο διπλασιάστηκε στα 42 εκατ. δολάρια εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης αερίου από την αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή Υπερδνειστερία, όπου σταθμεύουν ρωσικά στρατεύματα. Είπε πως η Moldovagaz έχει πληρώσει για αυτό.

Σε μια ένδειξη ότι οι ροές συνεχίζονται χωρίς διακοπή, η Gazprom ανέφερε επίσης σήμερα πως θα μεταφέρει 42,2 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σήμερα, μόλις λίγο κάτω από τα χθεσινά επίπεδα των 42,6 κυβ. μέτρων. Και οι δύο αριθμοί περιλαμβάνουν τις ροές προς τη Μολδαβία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπενίν: «Η κατάσταση είναι πλήρως υπό έλεγχο» διαβεβαιώνει οι αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
Μετά την επίθεση σε δημόσια κτίρια από ομάδα στρατιωτικών, οι αρχές ανακοινώνουν ότι απέτρεψαν απόπειρα πραξικοπήματος – Ο Πατρίς Ταλόν καλεί τον πληθυσμό σε ψυχραιμία και υπόσχεται ότι οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν
Ένοπλες δυνάμεις αποτρέπουν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Μπενίν
Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι με Ζελένσκι – Η Ιταλία θα στείλει έκτακτο υλικό στην Ουκρανία
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επανέλαβε την αλληλεγγύη της χώρας της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και επιβεβαίωσε την αποστολή γεννητριών για την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιόρτζια Μελόνι
Ρωσία: Η Ζαχάροβα καταγγέλλει «διεθνή ταξιαρχία διαφθοράς» γύρω από την ουκρανική εξουσία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αξιοποιεί το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Κίεβο για να επιτεθεί ευθέως στον πρόεδρο Ζελένσκι και το περιβάλλον του
Ρωσία - Μαρία Ζαχάροβα