Κόσμος

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις από το εμπόριο όπλων παγκοσμίως – Στα 562 δισ. ευρώ ο τζίρος

Ζει και βασιλεύει και τα κέρδη του αυξάνει το εμπόριο όπλων παρά την πανδημία που προκάλεσε προβλήματα στη βιομηχανία αυτή. Ο τζίρος μάλιστα από το εμπόριο όπλων έφτασε το 2021 τα 562 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) οι αμερικανικές εταιρείες έχουν παρουσιάσει μια μικρή κάμψη, αλλά παραμένουν πρωταθλήτριες στο εμπόριο όπλων.

Οι εκατό μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας όπλων πούλησαν βαριά όπλα και υπηρεσίες αξίας 592 δισεκατομμυρίων δολαρίων (562 δισ. ευρώ) το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που ανέφερε ότι η αύξηση μετά την αναπροσαρμογή του ποσού για να ληφθούν υπόψη οι νομισματικές διακυμάνσεις ήταν 1,9% πέρυσι έναντι του 2020. Η μεγέθυνση επιταχύνθηκε σε ετήσια βάση, πάντως ήταν κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν κατά μέσον όρο τα τέσσερα χρόνια προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με το κείμενο.

Στην κορυφή οι αμερικανικές εταιρείες

Μακράν τις μεγαλύτερες ποσότητες στρατιωτικών εξοπλισμών διέθεσαν εταιρείες των ΗΠΑ, κατά τα δεδομένα του SIPRI. Στις 40 αμερικανικές εταιρείες που φιγουράρουν στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αποτελούν την πρώτη πεντάδα της κατάταξης, αναλογούσε το 51% του συνόλου των πωλήσεων των κορυφαίων 100 εταιρειών.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση εταιρείες της Κίνας, που αύξησαν θεαματικά το ποσοστό τους (18%), ενώ τις ακολουθούν, σε απόσταση, αυτές της Βρετανίας (6,8%), της Γαλλίας (4,9%) και της Γερμανίας (1,6%).

Έπειτα από μικροσκοπική αύξηση (+0,4%), στις εταιρείες της Ρωσίας αναλογούσε το 3% των πωλήσεων τη χρονιά πριν από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Αν και δημοσιεύσεις υποδεικνύουν πως η παραγωγή τους έχει επιταχυνθεί εξαιτίας της σύρραξης, δυσκολεύονται λόγω των κυρώσεων να προμηθευτούν ημιαγωγούς και άλλες πρώτες ύλες, τονίζει το SIPRI.

Ο αντίκτυπος του πολέμου της Ουκρανίας

Το πως και κατά πόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου, θα επηρεάσει τις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων δεν θα ξεκαθαρίσει παρά την επόμενη χρονιά. Τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων και ο πόλεμος από τη μια επιτείνουν τις δυσκολίες όμως από την άλλη αυξάνουν πολύ τη ζήτηση, επισημαίνει το SIPRI.

«Ο μακρόχρονος αντίκτυπος της πανδημίας αρχίζει να εκδηλώνεται πραγματικά στις εταιρείες όπλων», σημείωσε ο Ναν Τιαν, ερευνητής του Ινστιτούτου, εκ των συγγραφέων της έρευνας. Προσκόμματα όπως η έλλειψη εργατικών χεριών και πρώτων υλών «επιβράδυναν» τη δυνατότητα των εταιρειών του τομέα «να παράγουν εξοπλιστικά συστήματα και να τα παραδίδουν εντός προθεσμιών», εξήγησε.

Τα προβλήματα θα ενταθούν, κυρίως διότι «η Ρωσία είναι μεγάλος προμηθευτής πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων», σύμφωνα με τους συγγραφείς, την ώρα που ο πόλεμος αυξάνει τη ζήτηση.

Αν και οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά όπλων, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τις μισές παγκόσμιες πωλήσεις (ή 299 δισεκ. δολάρια), οι ΗΠΑ ήταν η μόνη χώρα του κόσμου οι εταιρείες της οποίας είδαν μείωση των πωλήσεών τους σε σύγκριση με το 2020. Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων επιχειρήσεων της αγοράς (Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics), μόνο η Raytheon κατέγραψε αύξηση πωλήσεων.

Αύξηση για την Κίνα

Απεναντίας, οι πωλήσεις των οκτώ μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών του τομέα αυξήθηκαν κατά 6,3% το 2021, στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες —27 από τις 100 μεγαλύτερες του καταλόγου— είχαν τζίρο 123 δισεκ. δολαρίων, αυξημένο κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2020.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη την τάση ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων να αγοράζουν εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού, εξέλιξη που σύμφωνα μ τους συγγραφείς έγινε πολύ πιο ορατή τα τρία ως τέσσερα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το SIPRI, αυτή η τάση εγείρει κίνδυνο η βιομηχανία όπλων να γίνει πολύ πιο αδιαφανής, πολύ πιο δύσκολο να μελετάται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν τα βίντεο από το αιματοκύλισμα σε παραλία στο Σίδνεϊ - 12 νεκροί, βρέθηκε και βαν με εκρηκτικά
Μεταξύ των 29 τραυματιών υπάρχουν και παιδιά - Δείτε τα 9 λεπτά του τρόμου στην πολυσύχναστη παραλία του Σίδνεϊ κατά τη διάρκεια εβραϊκής γιορτής και έναν από τους δράστες να πέφτει νεκρός
Τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία
7
Τρομοκρατική επίθεση με πυροβολισμούς σε διάσημη παραλία του Σίδνεϊ - 12 οι νεκροί, οι δράστες στόχευαν παιδιά
Ενοπλοι κατέβηκαν από βαν και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του κόσμου που ήταν στην παραλία για μια εβραϊκή γιορτή - 29 τραυματίες, βρέθηκε βαν με εκρηκτικά - Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση
Πυροβολισμοί σε παραλία στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
37
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη του μακελειού στο πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ – Δύο οι νεκροί, 7 σοβαρά τραυματίες
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα και να φεύγει από το πανεπιστήμιο - Οι στιγμές τρόμου των φοιτητών
Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ
Συνελήφθησαν 5 ύποπτοι που σχεδιάζαν επίθεση με αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά της Βαυαρίας
Πρόκειται για έναν Αιγύπτιο, τρεις Μαροκινούς και έναν Σύρο που συνελήφθησαν την Παρασκευή με τις αρχές να υποπτεύονται πως πίσω από τα σχέδια για την επίθεση υπάρχει «ισλαμιστικό κίνητρο»
Χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία
Μακελειό στις ΗΠΑ: Δύο νεκροί και πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Brown - Το βίντεο που εξετάζουν οι αρχές
Αστυνομικοί και πράκτορες του FBI χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή την πανεπιστημιούπολη, αναζητώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας για να φθάσουν στα ίχνη του δράστη
Πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο του Μπράουν