Κόσμος

Περού: Η Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πρόεδρος

Η 60χρονη Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πριν από λίγα λεπτά πρόεδρος του Περού μετά την καθαίρεση του Πέδρο Καστίγιο κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο.

Η Ντίνα Μπολουάρτε είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας των Άνδεων. Μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα, στο οποίο ο Καστίγιο ζητούσε τη διάλυση του Κογκρέσου και την επιβολή κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», οι βουλευτές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες στην προγραμματισμένη ψηφοφορία με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου.

Από τους συνολικά 130 βουλευτές, οι 101 τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου από την εξουσία.

Η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία έσπευσε να καταγγείλει τον Πέδρο Καστίγιο για «πραξικόπημα» μετά το διάγγελμα, κλήθηκε στο Κογκρέσο για να αναλάβει καθήκοντα εντολοδόχου προέδρου.

Νωρίτερα, τα περουβιανά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν – επικαλούμενα την αστυνομία – πως ο Πέδρο Καστίγιο τέθηκε υπό κράτηση. Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, διακρίνεται να κάθεται ανέκφραστος σε αίθουσα της εισαγγελίας, επιτηρούμενος από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε βάρος του Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Περού τον Ιούλιο του 2021, εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες του και μέλη της οικογένειάς του.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Πέδρο Καστίγιο είχε ζητήσει τη διάλυση του Κογκρέσου και τη συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με στόχο «την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Διαβεβαίωσε ότι επιθυμούσε να συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατό ένα νέο Κογκρέσο το οποίο θα αναλάμβανε τη διαδικασία για τη θέσπιση νέου Συντάγματος σε διάστημα που δεν θα ξεπερνούσε τους εννέα μήνες. Μέχρι τότε, είπε, η διακυβέρνηση της χώρας θα συνεχιζόταν με «νομοθετικά διατάγματα».

Παράλληλα, είχε ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22:00 και 04:00 σε όλη την επικράτεια του Περού.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βιώνει τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη σύγκρουση μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερωθούν 10 Ισραηλινοί όμηροι – «Δύσκολες οι συζητήσεις για εκεχειρία λόγω αδιαλλαξίας»
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση συμφωνίας» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων
Διαδηλωτές κρατούν φωτοβολίδα καπνού, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
Ο γιος του Χάφταρ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης – Μια κίνηση με νόημα μετά τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία
Μετέφερε το μήνυμα ότι όσα έγιναν χθες δεν στρέφονται κατά της Ελλάδας - Ο Αλ Σαντίκ Χάφταρ αποτελεί στενό πολιτικό σύμβουλο του πατέρα του
Ο Χαλίφα Χάφταρ 3