Κόσμος

Το Κογκρέσο αποτρέπει τον κίνδυνο ολικού «μπλακ άουτ» του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο σώζει τις ΗΠΑ από τον κίνδυνο ολικού «μπλακ άουτ» του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους. Η Γερουσία ενέκρινε με τη σειρά της μετά το Κογκρέσο το σχέδιο νόμου που εγγυάται τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 23η Δεκεμβρίου, αναβάλλοντας έτσι για μια εβδομάδα το φάσμα του «shutdown» του ομοσπονδιακού κράτους.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε την Τετάρτη (14.12.2022) το σχετικό νομοσχέδιο. Οι γερουσιαστές χθες Πέμπτη (15.12.2022) ενέκριναν με τη σειρά τους το κείμενο αυτό για τα δημοσιονομικά, με 71 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά. Μένει πλέον απλά να υπογραφεί το νομοσχέδιο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος.

Το Κογκρέσο έχει έτσι στη διάθεσή του μια εβδομάδα επιπλέον για να καταλήξει σε συμβιβασμό, να εγκρίνει πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία, που θα καλύψει την περίοδο μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2023.

Αν έληγε η προθεσμία το ομοσπονδιακό κράτος θα παρέλυε

Τα μέλη του κοινοβουλίου των ΗΠΑ είχαν προθεσμία ως σήμερα τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία: εάν δεν το κατάφερναν, οι χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα διακόπτονταν μονομιάς. Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία και μια πλειάδα δημόσιων οργανισμών θα υφίσταντο χτύπημα κι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοί τους θα ρίχνονταν, από τεχνική άποψη, στην ανεργία.

Το «shutdown» του χειμώνα του 2018, το πιο μακρόχρονο που ενέσκηψε ποτέ, είχε παραλύσει ιδίως τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια.

Παρά τις αέναες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην πλειονότητά τους οι εκλεγμένοι πολιτικοί των δύο μεγάλων παρατάξεων επ’ ουδενί θα ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση, να προκληθεί χάος στις μετακινήσεις ενόψει των εορτών του τέλους του έτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ εναντίον δημοσκοπήσεων: «Πότε θα καταλάβουν ότι δημιούργησα την καλύτερη οικονομία στην ιστορία των ΗΠΑ»
Το 68% των πολιτών κρίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ τα πάει άσχημα σύμφωνα με έρευνα - «Οι τιμές πέφτουν γρήγορα» απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ και διαλάλησε την πορεία των δεικτών του χρηματιστηρίου
Ντόναλντ Τραμπ
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρώπη αποφασίζει για τη δημοκρατία της, όχι εσύ»
«Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης, αλλά και υπερήφανοι που αποτελούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 8
Η κινηματογραφική απόδραση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο από την Βενεζουέλα - Η μεταμφίεση, η περούκα και το ταξίδι από Καραϊβική μέχρι Όσλο
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, όταν βγήκε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Όσλο, και χαιρέτησ πλήθος υποστηρικτών που επευφημούσαν τη νέα νικήτρια του Νόμπελ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάντο αντιδρά καθώς κατευθύνεται προς το Στόρτινγκ, στο Όσλο