Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Κατασκευασμένη η υπόθεση» λέει βουλευτής του CHP στο newsit.gr

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η Τουρκία “βράζει”, μετά την ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών που επιβλήθηκε στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. 

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης, ενώ η αντιπολίτευση έχει συσπειρωθεί, εκφράζοντας ανοιχτά τη στήριξη της στον Εκρέμ Ιμάμογλου. 

“Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη”

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γκιουρσέλ Τεκίν, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2014 έως το 2016, μίλησε στο newsit.gr για τις εξελίξεις. “Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε από δικαστήριο σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια φυλάκιση για προσβολή δημοσίων λειτουργών σε ομιλία του. Εάν τα Εφετεία και το Ανώτατο Δικαστήριο εγκρίνουν αυτή την ποινή, θα αποκλειστεί από την άσκηση οποιουδήποτε πολιτικού αξιώματος και το δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές”, εξήγησε αρχικά.

Και συνέχισε: “Αυτή η απόφαση είναι άλλο ένα παράδειγμα της παραβίασης του Κράτους Δικαίου και γενικά των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν. Η υπόθεση είναι κατασκευασμένη. Μέλη του δικαστηρίου αλλάζουν για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η απόφαση λήφθηκε σε κρίσιμη χρονική περίοδο, κοντά στις εκλογές.

Πιστεύω, ότι ο τουρκικός λαός βλέπει αυτή την κατάσταση πολύ καθαρά και δεν εγκρίνει αυτού του είδους την πολιτική που παραβλέπει το Κράτος Δικαίου, επιτίθεται στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας και αποκλείει άδικα τους υποψηφίους για να κερδίσει. Νομίζω, ότι ο Ερντογάν θα μετανιώσει για αυτή την κίνηση και θα χάσει τις επόμενες εκλογές με διαφορά“.

«Μήνυμα της αντιπολίτευσης στον Κιλιτσντάρογλου»

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος του BBN TÜRK, Εμρέ Ντινέρ, σχολίασε στο newsit.gr: “Η απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου δεν είναι σωστή και θεωρώ ότι αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. Να θυμίσω, ότι πριν από χρόνια είχε επιβληθεί πολιτική απαγόρευση στον πρόεδρο Ερντογάν, διότι απήγγειλε ένα ποίημα (σ.σ. Πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή για υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους, λόγω “διασκευής” που έκανε σε ποίημα του ιστορικού Τούρκου συγγραφέα και πολιτικού ακτιβιστή, Ζιγιά Γκιοκάλπ. Ο Ερντογάν έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι τον Ιούλιο του 1999). 

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την απόφαση ως μία συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η Μεράλ Ακσενέρ, σύμμαχος του CHP, θέλει τον Εκρέμ Ιμάμογλου υποψήφιο για την προεδρία. Συνεπώς, με αφορμή την απόφαση, δόθηκε ένα μήνυμα στον Κιλιτσντάρογλου. Αυτό δείχνει και η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Saraçhane.

IgetesAntipoliteusisTourkia

Επίσης, ο Κιλιτσντάρογλου δεν θέλει να δει τον Ιμάμογλου υποψήφιο πρόεδρο. Γι’ αυτό δήλωνε συχνά στις συναντήσεις του με τον Ιμάμογλου ότι είναι ο δήμαρχος των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Κωνσταντινούπολης. 

imamogluKilicdaroglu

Συνεπώς, μετά την απόφαση, ήρθε στο φως η πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ιμάμογλου. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αντιπαλότητα θα αφήσει τη θέση της στην πολιτική ωριμότητα”.

Φωτογραφίες: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τα μέλη της Επιτροπής Τεχνών που ελέγχει τα σχέδια για την νέα αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου
Θα διορίσουν νέα υποψήφια μέλη στην επιτροπή, που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τις πολιτικές του προέδρου, είπε αξιωματικός του Λευκού Οίκου
Τραμπ