Κόσμος

Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από τον στρατό του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα (02.01.2023) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες του ισραηλινού στρατού κοντά στην Τζενίν, πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Ο Μοχάμεντ Σάμερ Χόσιεχ, 22 ετών, και ο Φούαντ Μοχάμεντ Άμπεντ, 25 ετών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στη Τζενίν, η οποία τους τελευταίους μήνες είναι επίκεντρο της έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι διεξήγαγε επιχείρηση στο χωριό Κφαρ Νταν, «προκειμένου να κατεδαφίσουμε τις οικίες δραστών που ενεπλάκησαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς εναντίον του περάσματος» της Τζαλαμέχ, που ονομάζεται και Γκιλμπόα, και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ισραηλινός διοικητής Μπαρ Φάλαχ.

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στις 14 Σεπτεμβρίου στο πέρασμα της Τζαλαμέχ, μεταξύ της Τζενίν και του Ισραήλ, σκοτώνοντας αυτόν τον διοικητή.

Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Άκσα, το ένοπλο παρακλάδι του κόμματος Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Δύο Παλαιστίνιοι που ζουν στο χωριό Κφαρ Νταν και οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, συμμετείχαν στην επίθεση, σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα σε ανταλλαγή πυρών στη Τζαλαμέχ.

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τακτικά τα σπίτια Παλαιστινίων που θεωρεί ότι ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποθαρρύνει νέες βίαιες ενέργειες. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την πρακτική αυτή ως «συλλογική τιμωρία», καθώς τα μέλη των οικογενειών των φερόμενων ως δραστών δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Η σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού είναι η πρώτη για το 2023 στη Δυτική Όχθη.

Έπειτα από μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων πέρυσι την άνοιξη ο στρατός αύξησε τις επιχειρήσεις αυτές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν πέρυσι σε ισραηλινές επιχειρήσεις ή σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, ο βαρύτερος απολογισμός μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9