Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τη στρατηγική της για το διάστημα

Τη στρατηγική της για το διάστημα θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βασικό στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο διάστημα αλλά και να διασφαλίσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, οφείλουμε να βελτιώσουμε τη στρατηγική θέση της Ένωσης για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να προστατεύσουμε τα συστήματά μας και τις διαστημικές υπηρεσίες μας και να επιβεβαιώσουμε περισσότερο τη διαστημική ισχύ μας», δήλωσε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Διάστημα που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήχησε σαν «σήμα συναγερμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για τον οποίο το θέμα είναι να εξετασθεί «συγκεκριμένα μέχρι ποίου σημείου είναι ουσιώδους σημασίας το διαστημικό ενεργητικό και οι διαστημικές υπηρεσίες».

Από τους 5.500 δορυφόρους που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά, σχεδόν 10% είναι στρατιωτικοί δορυφόροι, «αλλά πολλοί άλλοι είναι διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής) και παρέχουν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για την ασφάλειά μας και την άμυνά μας», υπενθύμισε ο Μπορέλ.

Η ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες, εξήγησε ο Μπρετόν, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν το διάστημα.

Ο πρώτος έχει στόχο να ενισχυθεί «η ανθεκτικότητα και η ασφάλεια των εθνικών και των εμπορικών διαστημικών συστημάτων της ΕΕ», ο δεύτερος να «ενισχυθεί η ικανότητα της Ένωσης να απαντά στις απειλές», απαρίθμησε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τρίτος πυλώνας πρέπει να επιτρέψει να αυξηθεί η χρήση του διαστήματος για τις επιχειρήσεις άμυνας, μέσω της παρατήρησης της Γης και της γνώσης της διαστημικής κυκλοφορίας, και να ενταθεί η συνεργασία με τους εταίρους, κυρίως το ΝΑΤΟ.

Ο τελευταίος πυλώνας αφορά την εφαρμογή ενός μελλοντικού «νόμου της ΕΕ για το διάστημα», ο οποίος θα θέσει «κοινούς κανόνες για την ασφάλεια και την αντοχή των συστημάτων μας», πρόσθεσε ο Μπρετόν, υπογραμμίζοντας πως δέκα από τα 27 κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπίσει κανονιστικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με αποκλίνοντες εθνικούς κανόνες, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας καθώς και στην ασφάλειά μας», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2