Κόσμος

Ιράν: Οι Αρχές θέλουν να παρακολουθούν ποιες γυναίκες δεν φορούν μαντίλα με κάμερες στους δρόμους

Οι Αρχές του Ιράν σχεδιάζουν να αρχίσουν τη χρήση συστημάτων επιτήρησης μέσω βίντεο για να επιβάλλουν τη χιτζάμπ στις γυναίκες, με την εφημερίδα Etemad να αναφέρει σήμερα (3.2.2023) ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης θέλει να το καταφέρει αυτό, επεκτείνοντας τα συστήματα παρακολούθησης στους δρόμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Etemad, από τα συστήματα παρακολούθησης της οδικής κυκλοφορίας στους δημόσιους χώρους, οι Αρχές θα βλέπουν ποιες γυναίκες δεν θα φοράνε μαντίλα. Αρχικά, θα της προειδοποιούν με SMS και σε περίπτωση που σημειωθούν επανειλημμένες παραβάσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμα.

Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, η Etemad είχε κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν την αυστηροποίηση των τιμωριών για παραβιάσεις του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα, όπως κοινωφελής εργασία, μαθήματα μετεκπαίδευσης, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα, εργασιακούς περιορισμούς και πρόστιμα.

Εδώ και μήνες, η περιβόητη αστυνομία ηθών, που πραγματοποιεί περιπολίες για να ελέγχει την τήρηση του νόμου για τη μαντίλα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τους δρόμους. Πολλές γυναίκες στις μητροπόλεις του Ιράν δεν φορούν πλέον μαντίλες.

Επικριτές στο Ιράν διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει κοινωνική υποστήριξη για τη νέα αυστηροποίηση του νόμου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ισλαμική Δημοκρατία βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί αφού είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετά την σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ στο «μάτι» του τυφώνα Κατζίκι – Πάνω από 325.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Σχεδόν 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από την περιοχή, δυο εθνικά αεροδρόμια του Βιετνάμ έκλεισαν και όλα τα αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα έλαβαν εντολή να επιστρέψουν στα λιμάνια
Τα κύματα πλησιάζουν την παραλία Cua Lo, ενώ ο τυφώνας Kajiki πλησιάζει στην επαρχία Nghe An
Συγκλονιστικές εικόνες από επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη - Έξι νεκροί και σχεδόν 90 τραυματίες από βομβαρδισμό
Το Ισραήλ «πρέπει να ξέρει πως δεν θα εγκαταλείψουμε τους αδελφούς μας στη Γάζα, όποιες θυσίες κι αν χρειαστούν», ανέφερε ο Άμπντελ Καντέρ αλ Μουρτάντα, στέλεχος των Χούθι
Μια πυρόσφαιρα αναδύεται από το σημείο όπου σημειώθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Σαναά
Σεργκέι Λαβρόφ: Η Ουκρανία θα πρέπει να μην ανήκει σε στρατιωτικό σχηματισμό και να μην έχει πυρηνικά – Οι όροι για μια συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με τη Γερμανία και την Τουρκία θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας
O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 10