Κόσμος

Βρυξέλλες στην Τουρκία: Μήνυμα να μην εργαλειοποιεί τους μετανάστες θα στείλει η έκτακτη σύνοδος κορυφής

Μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία να μην κάνει εργαλειοποίηση των μεταναστών. Η προειδοποίηση θα σταλεί κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (09.02.2023) και την Παρασκευή (10.02.2023) στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να μην εργαλειοποιεί τους μετανάστες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, επίσης, αναμένεται να επαναλάβουν ότι καταδικάζουν αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 9 και την Παρασκευή, 10 του μήνα στις Βρυξέλλες, θα εξετάσει, κυρίως, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Κίεβο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει τις προσπάθειες εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών

Το μεταναστευτικό, τονίζεται, πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει τη δράση της για να αποτρέψει παράτυπες αναχωρήσεις και απώλειες ζωών, να μειώσει την πίεση στα σύνορα της ΕΕ και στις δυνατότητες υποδοχής, να καταπολεμήσει τους διακινητές και να αυξήσει τις επιστροφές. Αυτό θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μέσω αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, ενώ όλες οι μεταναστευτικές διαδρομές πρέπει να καλυφθούν, αναφέρει το προσχέδιο.

Τα υπάρχοντα σχέδια δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοστούν, οι δράσεις για τον Ατλαντικό και για τη Δυτική και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ενισχυθούν και περαιτέρω σχέδια δράσης θα πρέπει να υποβληθούν από την Επιτροπή το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ταχεία άμβλυνση της πίεσης στα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο, αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπογραμμίζεται ότι η δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα ενταθεί με συντονισμένο τρόπο, μεταξύ άλλων μέσω επαφών υψηλού επιπέδου, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς τους για διαχείριση των συνόρων, την πρόληψη των παράτυπων ροών, την καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών και την αύξηση των επιστροφών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν τις εργασίες για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ουκρανικό: Καταδίκη της Ρωσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης, αναμένεται να επαναλάβει ότι καταδικάζει αποφασιστικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος συνιστά έκδηλη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία. Όσον αφορά στην οικονομία, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι ενόψει της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενεργήσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τη στρατηγική της κυριαρχία και θα καταστήσει την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική της βάση κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Θα εμβαθύνει την ενιαία αγορά και θα εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ