Κόσμος

Η Ουκρανία πιέζει μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την παροχή μαχητικών F-16

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προέτρεψαν Ουκρανοί αξιωματούχοι μέλη του Κογκρέσου προκειμένου οι ΗΠΑ να στείλουν μαχητικά F-16 στο Κίεβο, λέγοντας πως τα αεροπλάνα θα ενισχύσουν την ικανότητα του Κιέβου να πλήττει ρωσικές πυραυλικές μονάδες με αμερικανικής κατασκευής πυραύλους, τόνισαν βουλευτές.

Η παρασκηνιακή πολιτική πίεση ασκήθηκε το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια σε συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, και Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και βουλευτές.

«Μας είπαν πως θέλουν (F-16) για να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού έτσι ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τους να πάνε» πέρα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου”, δήλωσε ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, πρώην αστροναύτης που πιλόταρε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη μάχη, χθες Σάββατο το απόγευμα.

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν απάντησε «όχι» σε ερώτηση αν θα εγκρίνει το αίτημα της Ουκρανίας για F-16.

Τέσσερις αντιπροσωπείες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελούν μαζί τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών που συμμετέχουν στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ασφάλεια αφότου ξεκίνησε το 1963, καταδεικνύοντας τη σαφή διακομματική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο Κέλι και άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί που μίλησαν στο Reuters σχετικά με τις συνομιλίες τους με Ουκρανούς αξιωματούχους είπαν πως πιστεύουν πως συγκροτείται στο Κογκρέσο υποστήριξη προκειμένου να παρασχεθούν στην Ουκρανία αεροπλάνα F-16, ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά πολλαπλών ρόλων.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έχει προσαρμόσει τους αμερικανικής κατασκευής πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-88 HARM προκειμένου να εκτοξεύονται από τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά τους MiG-29. Oι πύραυλοι εστιάζουν σε ηλεκτρονικές μεταδόσεις από ραντάρ μονάδων πυραύλων εδάφους-αέρος.

Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως οι πιλότοι τους θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν πιο αποτελεσματικά μονάδες ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και S-400 με AGM-88 αν οι πύραυλοι εκτοξεύονταν χρησιμοποιώντας πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών F-16, ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί.

«Υποστήριξαν πως χρειάζονται αυτό το αεροπλάνο για την αποστολή καταστολής της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού (SEAD)», είπε ο Κέλι. «Πιστεύουν πιθανόν πως μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά βγάζοντας εκτός τους S-400».

Είπε πως ενώ χρειάζεται εκπαίδευση τουλάχιστον ενός έτους για τον άριστο χειρισμό όλων των δυνατοτήτων των F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να μάθουν να κάνουν έναν «περιορισμένο αριθμό πραγμάτων… μέσα σε μερικούς μήνες».

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αυξάνεται η υποστήριξη για την προμήθεια στην Ουκρανία προηγμένων μαχητικών με προδιαγραφές ΝΑΤΟ. Η Βρετανία λέει ότι μπορεί να παράσχει εκπαίδευση.

Και οι δύο πλευρές, ωστόσο ήταν διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν τη δική τους αεροπορική δύναμη με σημαντικό τρόπο αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ