Ελλάδα

Πότε πέφτει το Πάσχα και πότε είναι οι αργίες

Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε λίγες μέρες, στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησε και η περίοδος του Τριωδίου, και άρχισε επίσημα μια «εορταστική» περίοδος που φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Η Καθαρά Δευτέρα φέτος πέφτει στις 27 Φεβρουαρίου 2023, και την ημέρα αυτή ξεκινάει η Σαρακοστή.

Από εκεί και μετά, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου 2023.

Οι διακοπές των μαθητών την περίοδο του Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια αλλά και πανεπιστήμια.

Τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή η τελευταία μέρα μαθημάτων θα είναι η 7η Απριλίου 2023, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα θρανία στις 24 Απριλίου 2023.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι αργίες του 2023

Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023,

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου 2023 (Σάββατο),

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023,

Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2023,

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023,

Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2023,

Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2023 (Δευτέρα),

Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου 2023 (Δευτέρα),

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2023 (Τρίτη),

28η Οκτωβρίου 2023 (Σάββατο),

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2023 (Δευτέρα),

Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2023 (Τρίτη).

Καθαρά Δευτέρα: Πως αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα στελέχη του ιού της γρίπης που αναμένεται να επικρατήσουν μέχρι το 2027 - Οι συστάσεις του ΠΟΥ για τα εμβόλια
Οι νέες διεθνείς κατευθύνσεις για τη σύνθεση των εμβολίων της γρίπης, η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού και η παγκόσμια ετοιμότητα απέναντι σε πανδημική απειλή
Εμβόλιο γρίπης
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες στο Ζεφύρι - Έπιασαν στα πράσα 6 άτομα στο «τηλεφωνικό κέντρο»
Στελέχη της αστυνομίας έκαναν έφοδο σε τρία σπίτια της περιοχής και σε ένα από αυτά εντόπισαν το τηλεφωνικό κέντρο, όπου βρέθηκαν έξι άτομα την ώρα που πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές απάτες
Όσα βρήκε η αστυνομία στο παράνομο τηλεφωνικό κέντρο
Επαναπατρίστηκαν οι πρώτοι 162 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί σε Ισραήλ, ΗΑΕ και Ομάν: Με ειδική πτήση της Aegean και οδικώς ο απεγκλωβισμός τους
93 από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean από το Ομάν ενώ 42 Έλληνες πέρασαν οδικώς από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο - Στη Θεσσαλονίκη και η ομάδα νέων του Άρη που βρίσκονταν στα ΗΑΕ
Επαναπατρισμός νεαρών παικτών του Άρη από τη Μέση Ανατολή
ΠΝΟ: 24ωρη απεργία στα πλοία για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή
Η ΠΝΟ χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή
Πλοίο δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά