Πολιτική

Εκλογές 2023: Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την πρώτη κάλπη – Ποιοι υπουργοί αλλάζουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις  21 Μαΐου και έτσι επίσημα πλέον η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, θα γίνουν στις αρχές Ιουλίου.

«Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί. Θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση, ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής, αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».

Το χρονοδιάγραμμα και οι ημερομηνίες

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το κοινοβουλευτικό έργο της μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, κλείνοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Το πιθανότερο είναι η Βουλή να κλείσει τις εργασίες της για το Πάσχα τη Μεγάλη Τρίτη ή Τετάρτη, 12 Απριλίου, ενώ στο διάστημα 24 – 28 Απριλίου η Βουλή θα διαλυθεί με Προεδρικό Διάταγμα, κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα για το χρονικά περιθώρια προσφυγής στις κάλπες.

Από την στιγμή που η κάλπη της 21ης Μαΐου δε θα βγάλει κυβέρνηση, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Αυτό θα γίνει από το πρωί της επομένης των εκλογών, δηλαδή στις 22 Μαΐου. Όλη αυτή η διαδικασία, μέχρι και την στιγμή που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα διαρκέσει 10 ημέρες, έως τις 31 Μαΐου.
Βεβαίως θα ορκιστούν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στην πρώτη κάλπη και αμέσως μετά θα θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να πάει σε τρίτες κάλπες, αυτό θα γίνει στις 4 ή στις 13 Αυγούστου.

Οι υπουργοί που φεύγουν

Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα υπάρξει και μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να συμφωνηθεί να παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ώστε να μη διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Ωστόσο, οι υπουργοί που αναμένεται να παραδώσουν το χαρτοφυλάκιό τους είναι ο Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κακλαμάνης σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Δίνετε ασίστ στον πρωθυπουργό και βάζει τρίποντα»
«Κυρία Κωνσταντοπούλου, κάνατε ουρά σας την αντιπολίτευση και ο κύριος Ανδρουλάκης σπεύδει να ακολουθήσει κάθε πρωτοβουλία σας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
Νικήτας Κακλαμάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αποστάσεις Δένδια για το Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο έκφρασης πολιτικών επιδιώξεων»
«Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο των Εθνικών Αγώνων που πρέπει να το αποστειρώσουμε από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ο Νίκος Δένδιας 32