Κόσμος

Χειμάρρα: Παρέμβαση Μπομπ Μενέντεζ στις ΗΠΑ για τη φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του φυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος νίκησε στις εκλογές της Χειμάρρας και εξελέγη δήμαρχος, με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να παρεμβαίνει χτες (18.05.2023) για το θέμα. 

Ο Έλληνας πολιτικός, ο οποίος επικράτησε του εκλεκτού του Έντι Ράμα στη Χειμάρρα, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση στις φυλακές Τιράνων, μετά από τη σύλληψή του με την κατηγορία της εξαγορά ψήφων πριν από τις εκλογές της Χειμάρρας. Ο Μπομπ Μενέντεζ έθεσε χτες προ των όποιων ευθυνών τους τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. 

Επιπλέον, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, χαρακτήρισε ως προβληματική τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων δικαστηρίων, αντιλαμβάνομαι ότι είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας Δημοκρατίας, αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την αλβανική αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο ημέρες από πριν τις εκλογές», είπε αρχικά. 

«Ενώ αναμένουμε να αποκαλυφτούν νέα στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το γεγονός μπορεί να έχει επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

«Τι κάνουμε για να εξακριβώσουμε εάν αλβανικές αρχές παραβιάζουν την έννομη τάξη και ποια είναι η επόμενη κίνηση μας;», κατέληξε. 

Την ερχόμενη Δευτέρα (22 Μαΐου), το μεσημέρι, θα αποφασιστεί από το Ειδικό Δικαστήριο Τιράνων αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχιστεί η προφυλάκιση του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, και του συνεργάτη του, Παντελή Κοκαβέση, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές και διπλωματικές πηγές στην αλβανική πρωτεύουσα.

Χθες επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Αυλώνας ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάρης Λαλάκος, προκειμένου να δει από κοντά τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του.

Από την απόφαση της Δευτέρας θα εξαρτηθούν οι επόμενες εξελίξεις στο θέμα, που πρωτίστως αφορά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον Φρέντι Μπελέρη.

Την όλη υπόθεση, που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, πέρα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, και στην Ελλάδα, χειρίζεται πλέον η εισαγγελία για την πάταξη της διαφθοράς (SPAK).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανείπωτη τραγωδία στην Ταϊλάνδη: 32 οι νεκροί από την κατάρρευση γερανού σε τρένο, πάνω από 60 τραυματίες
Επτά από τους 60 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ τρεις αγνοούνται - Από την πτώση του γερανού εκτροχιάστηκε το τρένο το οποίο συνέδεε την πρωτεύουσα Μπανγκόκ με την επαρχία Ούμπον Ράτσατανι
Πολύνεκρο δυστύχημα με τρένο στην Ταϊλάνδη
Τραμπ: «Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Γροιλανδία – Το NATO να βοηθήσει ώστε να την πάρουμε αλλιώς θα το κάνουν Ρωσία ή Κίνα»
«Το ΝΑΤΟ γίνεται πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό με τη Γροιλανδία στα χέρια των ΗΠΑ, οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 6 λεπτά
Οι συγγενείς του καταδικασμένου σε θάνατο Ερφάν Σολτανί στο Ιράν εκλιπαρούν τον Τραμπ: «Μην τον αφήσετε να πεθάνει»
Ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί αναμένεται να απαγχονιστεί σήμερα Τετάρτη 14.01.2026 - Παρά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, το Ιράν αγνόησε τις απειλές και δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις εκτελέσεις
Ο 26χρονος Ερφάν Σολτανί