Κόσμος

Λιθουανία: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την κράτηση μεταναστών

Αντισυνταγματικό έναν νόμο του 2021 που επιτρέπει στις αρχές να κρατούν όλους τους μετανάστες κλεισμένους επί μήνες σε κέντρα κράτησης αν ο αριθμός τους αυξηθεί πολύ έκρινε σήμερα ρο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιθουανίας

Το κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο τον Ιούλιο του 2021 που επιτρέπει την κράτηση όλων των μεταναστών χωρίς έγγραφα έως και έξι μήνες και περιορίζει τα δικαιώματά τους στην άσκηση έφεσης.

Το μέτρο είχε σκοπό να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίζουν σε μεγάλους αριθμούς τα σύνορα προς τη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Λευκορωσία, προκάλεσε όμως την κατακραυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονάιτε είχε δηλώσει τότε πως η πολιτική αυτή θα απέτρεπε τους μετανάστες από το να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς την πιο εύπορη δύση της ΕΕ — προορισμό που προτιμά η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φθάνει σε έδαφος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Στην απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε πως οι βουλευτές είχαν το δικαίωμα να νομοθετήσουν την κράτηση μεταναστών όταν εκτοξεύεται οι αριθμοί τους, αλλά παραβίασαν το Σύνταγμα απαγορεύοντας την εξατομικευμένη αποτίμηση της κατάστασης ενός μετανάστη και αφαιρώντας το δικαίωμά τους να ασκήσουν έφεση σε δικαστήριο.

Οι βουλευτές περιόρισαν “το δικαίωμα στην ελευθερία περισσότερο από όσο ήταν απαραίτητο προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.

Η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα έφεσης που είχε ασκήσει Ιρακινός μετανάστης εναντίον της εξάμηνης κράτησής του το 2021-2022 την οποία είχαν απορρίψει κατώτερα δικαστήρια.

Περισσότεροι από 4.000 μετανάστες εισήλθαν σε αυτή τη δημοκρατία της Βαλτικής των 2,7 εκατ. κατοίκων από τη Λευκορωσία το 2021, κυρίως Ιρακινοί πολίτες. Η κυβέρνηση άρχισε να στέλνει όλους τους μετανάστες πίσω στα σύνορα από τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς και το κοινοβούλιο μετέτρεψε την πρακτική αυτή σε νόμο τον Απρίλιο του 2023, απορρίπτοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν βομβάρδισε μονάδα αφαλάτωσης και στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ – Νεκρός κυανόκρανος στον Λίβανο
10 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από ιρανικό πλήγμα στο Κουβέιτ – Αναχαιτίσεις drones και πυραύλων στη Σαουδική Αραβία – Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η Τεχεράνη του στέλνει δώρο 20 τάνκερ
Καπνός
Ντόναλντ Τραμπ: Το Ιράν μας έδωσε 20 τάνκερ γεμάτα πετρέλαιο – Αποδέχτηκαν τα περισσότερα από τα 15 σημεία του σχεδίου μας
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως θεωρεί ότι επήλθε «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν με τους ακατάπαυστους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τα τέλη Φεβρουαρίου
O Ντόναλντ Τραμπ στο Air Force One 22
Μέση Ανατολή: Από τη δολοφονία Χαμενεΐ στο σχέδιο των 15 σημείων Τραμπ – Όλα όσα έχουν συμβεί στις 30 ημέρες πολέμου
Τα σημαντικότερα γεγονότα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή τις 30 ημέρες του πολέμου - Πιο σκληρό από όσο περίμεναν ΗΠΑ και Ισραήλ το Ιράν, αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα
Ένα σύννεφο καπνού υψώνεται μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη του Ιράν