Κόσμος

Ιράν: Έχουν εκτελεστεί 354 άνθρωποι με απαγχονισμό το πρώτο εξάμηνο του έτους

Τουλάχιστον 354 άνθρωποι εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στο Ιράν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Ο τραγικός αυτός αριθμός των δείχνει ότι υπάρχει μια τεράστια αύξηση 36% στις εκτελέσεις στο Ιράν σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τακτικά τις αρχές τους Ιράν ότι χρησιμοποιούν την εσχάτη των ποινών ως μέσο καταστολής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί, που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σύμφωνα με το IHR, το 20% των εκτελέσεων που καταγράφηκαν το 2023 αφορούσε μέλη της σουνιτικής μειονότητας των Βαλούχων, που συχνά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του κινήματος.

Περίπου 206 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν για αδικήματα που συνδέονταν με τη διακίνηση ναρκωτικών, αύξηση 126% σε σχέση με το 2022.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων, η ΜΚΟ μέτρησε έξι γυναίκες. Δύο άνδρες απαγχονίστηκαν δημοσίως. Επτά απαγχονισμοί είχαν άμεση σχέση με τις διαδηλώσεις.

«Η θανατική ποινή χρησιμοποιείται για να ενσταλάξει τον τρόμο στην κοινωνία και για να εμποδιστούν άλλες διαδηλώσεις», είπε ο Μαχμούντ Αμιρί Μογαντάμ.

«Η πλειονότητα των εκτελεσθέντων είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που προέρχονται από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες», πρόσθεσε.

Το Ιράν εκτελεί τους περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εξαίρεση την Κίνα, σύμφωνα με πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2022, 582 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν, αύξηση 75% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση τα στοιχεία του IHR.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου - «Απαιτούμε να γίνει άμεσα»
Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο»
Εκρέμ Ιμάμογλου
Βατικανό: «Προσευχόμαστε υπέρ ενός ποντίφικα που θα μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις», λέει ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα
Ο καρδινάλιος συμβούλεψε τους εκλέκτορες καρδιναλίους να ψηφίσουν αντικειμενικά, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τους τον Θεό και το καλό της εκκλησίας
Τζοβάνι Μπατίστα