Κόσμος

Συρία: Ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) ανακοίνωσε σήμερα (9.7.2023) ότι σε επιδρομή που πραγματοποίησε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 7 Ιουλίου, σκότωσε τον Ουσάμα αλ –Μουχαζίρ, έναν ηγέτη του ISIS ( Ισλαμικού Κράτους) στην ανατολική Συρία.

Χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 που είχαν, «νωρίτερα εντός της ημέρας, παρενοχληθεί από ρωσικά αεροσκάφη σε μια διένεξη που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. «Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ πραγματοποίησε μια επίθεση στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ουσάμα αλ-Μουχαζίορ, ενός ηγέτη του ISIS στην ανατολική Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον αλ-Μουχαζίρ.

Η Ουάσινγκτον έχει εντείνει τον τελευταίο χρόνο τις επιδρομές και τις επιχειρήσεις εναντίον ύποπτων μυστικών πρακτόρων του ISIS που επιχειρούν στη Συρία, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας διάφορους ηγέτες του, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αφού η οργάνωση έχασε τα τελευταία εδάφη που είχε υπό τον έλεγχο της στη Συρία το 2019.

Η δολοφονία του πρώην επικεφαλής του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης όλων των μουσουλμάνων», έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας που διεξάγεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία έκτοτε έχει βάλει στο στόχαστρο της τους επιζώντες ηγέτες του, πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι στρατιωτικοί διοικητές των ΗΠΑ λένε ότι το ISIS παραμένει μια σημαντική απειλή στην περιοχή, αν και οι δυνατότητές του έχουν υποβαθμιστεί και η ικανότητά του να ανασυγκροτήσει το δίκτυό του έχει αποδυναμωθεί.

Το Ισλαμικό Κράτος ήλεγχε το ένα τρίτο της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας στην κορύφωσή του το 2014. Παρόλο που ηττήθηκε και στις δύο χώρες, οι μαχητές του συνεχίζουν να διεξάγουν ανταρτικές επιθέσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσά τους και 28 παιδιά - Δύσκολο το έργο των διασωστών
Ο κυβερνήτης της κομητείας Κερ, Λάρι Λίθα, μάλιστα, προειδοποίησε για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου)
Βυθισμένα αυτοκίνητα από τις πλημμύρες στο Τέξας
3