Κόσμος

Γαλλία: Νεαροί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ηλικιωμένο επειδή τους ζήτησε να κάνουν ησυχία

Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο θάνατος ενός ηλικιωμένου που ξυλοκοπήθηκε άγρια από νεαρούς επειδή τους ζήτησε να κάνουν ησυχία.

Ο Φιλίπ Ματό, 72 ετών, συνταξιούχος, δέχτηκε την επίθεση τη νύχτα της 5ης προς την 6η Ιουλίου έξω από το σπίτι του στο Βιε-Κοντέ, μια μικρή κοινότητα στη βόρεια Γαλλία. Υπέκυψε στα τραύματά του την Τρίτη.

Τρεις νέοι ηλικίας 14, 17 και 18 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο όλοι τους, συνελήφθησαν την επομένη της επίθεσης. Ο 17χρονος, που είναι ο βασικός ύποπτος, φέρεται ότι τον χτύπησε «με μπουνιές και κλοτσιές» ενώ ο Ματό ήταν πεσμένος στο έδαφος, αφού προηγουμένως είχε δεχτεί ένα πρώτο χτύπημα στο πρόσωπο, ανέφερε η εισαγγελέας της Βαλενσιάν, Κριστέλ Ντιμόν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και προφυλακίστηκε. Οι δύο φίλοι του κατηγορούνται ότι δεν παρεμπόδισαν το έγκλημα και δεν παρείχαν βοήθεια σε άτομο που διέτρεχε κίνδυνο, κατηγορίες που επισύρουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Όλος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το έγκλημα, τη στιγμή που η χώρα παραμένει ακόμη σε κατάσταση σοκ μετά τις λεηλασίες και τις ταραχές που ακολούθησαν τον θάνατο ενός 17χρονου που πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό στα τέλη Ιουνίου, κοντά στο Παρίσι.

Ο θάνατος του 72χρονου μαρτυρά «αυτήν τη βία που πρέπει να καταπολεμήσουμε με αποφασιστικότητα», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση Ολιβιέ Βεράν. «Η τραγωδία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη», υποσχέθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, κάνοντας λόγο για μια «επίθεση απερίγραπτης ανανδρίας».

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατήγγειλε «την πλήρη απουσία του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή» ενώ ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ έκανε λόγο για «βδελυρό λιντσάρισμα» και το Κομμουνιστικό Κόμμα για «βαρβαρότητα».

Οι τρεις νεαροί κατοικούν με τους γονείς τους σε μια κοινότητα κοντά στο Βιε-Κοντέ και φέρεται ότι έχουν μετανοήσει για το έγκλημα. Όπως είπαν, ο 72χρονος τους φώναξε από το παράθυρό του να φύγουν από την περιοχή επειδή έκαναν θόρυβο και στη συνέχεια βγήκε στον δρόμο, γύρω στις 23.00 το βράδυ.

Ακολούθησε «συμπλοκή» μεταξύ τους, πάντα σύμφωνα με τους νεαρούς, αφού δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες. Ένας οδηγός αυτοκινήτου που περνούσε από το σημείο είδε το θύμα πεσμένο στον δρόμο και κάλεσε τις πρώτες βοήθειες, γύρω στις 00.20, εκείνο το βράδυ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: «Καμία παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία» λένε ουκρανοί στρατιώτες – Αμφιβολίες για άμεση εκεχειρία
Στρατιώτες στην περιφέρεια του Χαρκόβου δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόλεμο, απορρίπτοντας κάθε ιδέα παραχώρησης εδαφών, ενόψει της συνάντησης Τραμπ – Πούτιν
Μέλη της 65ης Ξεχωριστής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία 1
Ουγγαρία: Ο Βίκτορ Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εκτίμησε ότι η Ουκρανία έχει χάσει τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικήτρια, παραμονή της συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν 2