Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα το 64% των Βρετανών αλλά θέλουν αντάλλαγμα

Περισσότεροι από 6 στους 10 Βρετανούς (64%) είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εφόσον δανειστούν ως αντάλλαγμα άλλα μοναδικά ελληνικά τεχνουργήματα στα μουσεία της Βρετανίας, αναφέρει πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της οργάνωσης Parthenon Project, «δείχνει» ότι η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά και ότι ακόμα περισσότεροι υποστηρίζουν τις πολιτιστικές συνεργασίες με μουσεία άλλων χωρών.

Ειδικότερα, το 64% είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τον δανεισμό άλλων τεχνουργημάτων, το 77% υποστηρίζει πολιτιστικές συνεργασίες με μουσεία άλλων χωρών και το 68% πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες έχουν θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Βρετανίας με άλλα κράτη.

«Αυτά τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα είναι μια πραγματική ευκαιρία για διαπραγματεύσεις. Ξεκάθαρα αποδεικνύουν ότι μια συμφωνία με βάση την πολιτιστική συνεργασία έχει την υποστήριξη του βρετανικού κοινού», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Parthenon Project, Εντ Βέιζι.

Παράλληλα στη δήλωση του επισημαίνει τα οφέλη που θα αποκομίσει και το Βρετανικό Μουσείο καθώς, όπως σημειώνει, «θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει άλλα συναρπαστικά ελληνικά τεχνουργήματα».

Και αυτό όπως υπογραμμίζει, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, σημαίνει πως το Βρετανικό Μουσείο «θα δει την επισκεψιμότητά του να αυξάνεται».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως το 77% του βρετανικού κοινού δεν έχει δει ποτέ τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο την ώρα που επτά στους δέκα λέει ότι η επιστροφή τους στην Αθήνα δεν θα είχε αντίκτυπο στο ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μη κερδοσκοπική οργάνωση Parthenon Project που στόχο έχει την επανένωση των Γλυπτών εδώ και καιρό έχει πρότεινε μια «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας» η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού Ελληνο-Βρετανικού Ιδρύματος για τη χρηματοδότηση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος υποτροφιών και ευρύτερων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όφελος των νέων και των δύο χωρών.

Η εν λόγω δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.294 ενηλίκων το διάστημα 20-21 Ιουλίου και πρώτα δημοσιεύτηκε στο BBC και την εφημερίδα Τα Νέα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το σχέδιο Νετανιάχου για κατάληψη της Γάζας συνιστά νέα κλιμάκωση σημειώνει η Παλαιστινιακή Αρχή
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης, όπως ακριβώς η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος»
Η κατεστραμμένη Γάζα
Ανάλυση Sky News: Ο λόγος που η συνάντηση Πούτιν και Τραμπ στην Αλάσκα αποτελεί νίκη για τη Ρωσία
Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή Πούτιν στην Αλάσκα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει μάλλον να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως έκανε και όταν ο επενδυτικός απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 3
Reuters: Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις – Κρατική βιομηχανική εταιρεία προμηθεύεται οπλικά συστήματα από τη Siemens
Ρωσικοί μεσάζοντες αγοράζουν οπλικά συστήματα και εξαρτήματα μέσω Κίνας που έχει ως «εταιρεία-έτερο» την γερμανική Siemens, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν ΕΕ και ΗΠΑ
Ένας στρατιώτης της 57ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επισκευάζει ένα άρμα μάχης, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, στην περιοχή του Χάρκοβο 1