Συμβαίνει τώρα:
Athens Santa Run 2025: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στην Αθήνα μέχρι τις 11 το πρωί
Κόσμος

Λιβύη: Πάνω από 100 Σύροι πνίγηκαν στην Ντέρνα και άλλοι τόσοι αγνοούνται

Περισσότεροι από 100 Σύροι, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, σκοτώθηκαν στις πλημμύρες που κατέστρεψαν την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, συνολικά οι νεκροί στη Λιβύη ανέρχονται σε 112. Αγνοείται όμως ακόμη η τύχη τουλάχιστον 100 ανθρώπων.

Μετά το 2011 χιλιάδες Σύροι έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου και πολλοί κατέφυγαν στη Λιβύη, όπου επίσης επικρατούσε αστάθεια και είχε μετατραπεί σε βάση «εξόδου» για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδίωκαν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

«Έχασα δύο ανιψιούς, τις συζύγους τους και έξι από τα παιδιά τους», μεταξύ των οποίων και ένα μωρό έξι μηνών, είπε ο Χάλεντ Άλι, ένας Σύρος εργάτης, που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντέρνα. Τα ανίψια του είχαν καταφύγει αρχικά στον Λίβανο αλλά έφυγαν για τη Λιβύη μετά την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου στα τέλη του 2019.

«Γλιτώσαμε από τη μια κρίση και πήγαμε σε άλλη (…) είναι η μοίρα μας» είπε ο 37χρονος άνδρας που κατάγεται από την επαρχία Ντεράα, το προπύργιο της εξέγερσης του 2011 κατά του συριακού καθεστώτος.

Οι οικογένειες των Σύρων αγνοούμενων έχουν αναρτήσει φωτογραφίες τους στο Facebook. Σε αυτή τη σελίδα ο Άλι εντόπισε τους νεκρούς ανιψιούς του.
Ο Ιμπραχίμ Καλαατζί, 46 ετών, έχασε οκτώ μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων και τον αδελφό του, τον Μοχάμεντ. «Ένας γιατρός μας ενημέρωσε ότι ο αδελφός μου και η γυναίκα του σκοτώθηκαν. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τους άλλους συγγενείς μου», είπε.

Ο άλλος αδελφός του, ο Σάντι, γλίτωσε. Τον παρέσυραν τα νερά από τη στέγη του σπιτιού του αλλά κατάφερε να γραπωθεί στον μιναρέ ενός τζαμιού. Έχασε όμως τα πάντα, ακόμη και την ταυτότητά του. «Δεν έχει πλέον ούτε παρελθόν, ούτε παρόν, ούτε μέλλον», είπε ο Καλαατζί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 26χρονο που απειλούσε με μαχαίρι περαστικούς στην Κορσική
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο τέιζερ για να ακινητοποιήσουν τον 26χρονο και όταν απέτυχαν ένας από αυτούς τον πυροβόλησε πολλές φορές
Πυροβολισμοί στην Κορσική
5
Ο Ζελένσκι «ρίχνει το γάντι» στον Τραμπ: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η Ουκρανία θα στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ για τριμερείς συνομιλίες, εφόσον κάτι τέτοιο διευκολύνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και ανοίξει τον δρόμο για μια σύνοδο κορυφής
Ντόναλντ Τραμπ / Βολοντίμιρ Ζελένσκι