Κόσμος

Νέα βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τέμενος στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 7 νεκροί και 15 τραυματίες

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στο βόρειο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί μέσα στο τέμενος Ιμάμ Ζαμάν στην Πολ-ε-Χόμρι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαγλάν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ένα μέλος του οποίου «πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά» με την οποία ήταν ζωσμένο, σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq των τζιχαντιστών.

Μια πηγή του τοπικού νοσοκομείου της Μπαγλάν, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε ότι ο απολογισμός είναι βαρύτερος και ότι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 19 πτώματα και 40 τραυματίες. «Νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν και σε άλλα, ιδιωτικά νοσοκομεία», υποστήριξε.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε τζαμιά, ιδίως τις Παρασκευές. Την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές ανέλαβε το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους. Ο στόχος του είναι συνήθως οι θρησκευτικές μειονότητες (σιίτες, σούφι, σιχ), οι ξένοι ή τα ξένα συμφέροντα και οι ίδιοι οι Ταλιμπάν.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 από βομβιστική επίθεση σε μια αίθουσα μελέτης της σιιτικής συνοικίας της Καμπούλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 46 νεαρά κορίτσια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το ΙΚ «επιδιώκει να προκαλέσει θρησκευτικό πόλεμο και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» και μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει διαπράξει περισσότερες από 190 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 1.300 άνθρωποι, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Το Ισραήλ περιορίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – Κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της συμφωνίας
Το Ισραήλ ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας – αριθμός μειωμένος στο μισό σε σχέση με αυτόν που είχε συμφωνηθεί
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η Γη σε «σημείο μη αναστρέψιμο» προειδοποιούν οι επιστήμονες: Καταρρέουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
Μια παγκόσμια έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, τα πρώτα οικοσυστήματα που καταρρέουν, σηματοδοτούν την είσοδο της Γης σε μια «νέα κλιματική πραγματικότητα» με μη αναστρέψιμες συνέπειες
Ο πλανήτης Γη
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έτοιμος να κινητοποιήσει δύο εκατομμύρια εφέδρους για την Ουκρανία
Το Κρεμλίνο ετοιμάζει μια νομοθετική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να αναπτύξει έως και δύο εκατομμύρια εφέδρους, χωρίς να χρειαστεί να κηρύξει πόλεμο ή να προχωρήσει σε νέα γενική επιστράτευση
Ρώσοι στρατιώτες 4
Γαλλία: Η δύσκολη εξίσωση του Σεμπαστιάν Λεκορνί – «Ή αλλάζουμε, ή θα μας αλλάξουν»
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επέλεξε την εκτόνωση, αναστέλοντας τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε έναν νέο επιμερισμό της εξουσίας – Μια «επικίνδυνη αποστολή», όπως αναλύει η ελβετική εφημερίδα Le Temps
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί 1