Κόσμος

ΣΥΡΙΑ: Ένταλμα σύλληψης του Μπασάρ αλ-Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη Γαλλία

Η γαλλική δικαιοσύνη εξέδωσε την Τρίτη (14.11.23) διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον οποίο κατηγορεί για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 στη Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα μηνυτές.

Δικαστική πηγή επιβεβαίωσε την έκδοση τεσσάρων ενταλμάτων σύλληψης για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου γι’ αυτές τις επιθέσεις με αέριο σαρίν, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις 21 Αυγούστου 2013 στην ανατολική Γούτα της Συρίας.

Αυτά τα εντάλματα σύλληψης έχουν επίσης στόχο τον αδελφό του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μαχέρ, ντε φάκτο αρχηγό της Τέταρτης Μεραρχίας, επίλεκτης μονάδας του στρατού της Συρίας , καθώς και δύο στρατηγούς, τον Γασάν Αμπάς, διευθυντή του κλάδου 450 του συριακού Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών (CERS), και τον Μπασάμ αλ-Χάσαν, αξιωματικό σύνδεσμο και επικεφαλής της ασφάλειας.

Ανακριτές του τμήματος εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας του Δικαστηρίου του Παρισιού διεξάγουν από τον Απρίλιο του 2021 έρευνες γι’ αυτές τις χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013 στη Συρία και αποδίδονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από προσφυγή με υποστήριξη της κατηγορίας από τις οργανώσεις Συριακό Κέντρο για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης (SCM), Πρωτοβουλία Δικαιοσύνης της Ανοικτής Κοινωνίας (OSJI) και Συριακό Αρχείο.

Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της «εξωχώριας αρμοδιότητας» της γαλλικής δικαιοσύνης, αφορούν τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα της 4ης προς την 5η Αυγούστου στις Άντρα και Ντουμα (450 τραυματίες).

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ιστορικό δικαστικό προηγούμενο. Είναι μια νέα νίκη για τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους επιζώντες, καθώς και ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη και μια διαρκή ειρήνη στη Συρία», αντέδρασε σε ανακοίνωσή του ο Μαζέν Νταρουίς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του SCM.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας