Κόσμος

Bloomberg: «Πόρτα» από Σολτς σε Ερντογάν την Παρασκευή (17/11) για την αγορά Eurofighter

Να αγοράσει Eurofighter η Τουρκία από τη Γερμανία, αναμένεται να ζητήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Όλαφ Σόλτς κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο, την Παρασκευή (17.11.2023), ωστόσο – σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- η απάντηση θα είναι αρνητική.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού, όπως δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς επιθυμία της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει μια συμφωνία ως “απάντηση” στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει το στόλο των αεροσκαφών F-4 και ο εκσυγχρονισμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρας έχει γίνει προτεραιότητα για τον Ερντογάν από τότε που οι ΗΠΑ εκτόπισαν τη χώρα το 2019 από το πρόγραμμα αγοράς του πιο προηγμένου μαχητικού F-35 της Lockheed Martin. Η Τουρκία είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το stealth jet.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν έκτοτε ότι η επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί προϋπόθεση για να συμφωνήσουν στην πώληση πολεμικών αεροσκαφών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS