Οικονομία

Φον ντερ Λάιεν (Koμισιόν):Η γεωοικονομική αστάθεια έχει γίνει η «νέα κανονικότητα» των διεθνών σχέσεων 

«Νέα κανονικότητα» των διεθνών σχέσεων έχει γίνει η γεωοικονομική αστάθεια, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (26.1.2024) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και συμπλήρωσε ότι οι εντάσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

Σε διάσκεψη για το κλίμα στο Αμβούργο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι «Το 2024 θα είναι μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας, οι ειδικοί περιμένουν νέα αύξηση των οικονομικών εντάσεων, από την Ερυθρά Θάλασσα ως το στενό της Ταϊβάν». Ακόμα η κα Φον ντερ Λάιεν συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει επίσης πιο συχνές διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε».

Η αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων συνεπάγεται ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους όπως ποτέ», ιδίως για την σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την απαλλαγή των οικονομιών τους από τον άνθρακα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε ως προς αυτό την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που δίνει «ένα σαφές όραμα το οποίο επιτρέπει να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στην Ιστορία».

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει «η απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού που επιζητούν οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο» για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο περιβαλλοντικός οδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος καλύπτει τη μετατροπή μεγάλου αριθμού τομέων κατά τρόπο που η ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα το 2050. Στους κόλπους του σχεδίου αυτού για το κλίμα, πολλά κείμενα του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, η αγροτική πτυχή που προβλέπει την ενίσχυση των περιβαλλοντικών κανόνων, αποτελεί στόχο της οργής του αγροτικού κόσμου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Καινοτομία και ψηφιοποίηση, ως μοχλοί ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης»
O Κυριάκος Πιερρακάκης, διευθύνοντας την συζήτηση, μετέφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του την προσωπική του εμπειρία από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης στη WSJ: Μετά από 10 χρόνια υπαρξιακής κρίσης, η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει την οικονομική της δυναμική
«Οι μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας προς το καλύτερο» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην αμερικανική εφημερίδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 32
Οι πολίτες στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την Ανεξάρτητη Αρχή προστασίας των καταναλωτών
Το 71% υποστηρίζει την πρωτοβουλία για μεταρρυθμίσεις του Υπουργού Ανάπτυξης για τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς
Finance and money technology background concept of business prosperity and asset management
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στροφή στα μπλε τιμολόγια κάνουν οι καταναλωτές
Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο καθώς οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται μέχρι στιγμής ανοδικά
Young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment