Κόσμος

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η στρατηγική Ερντογάν, το νέο κόμμα που τον «απειλεί» και τα assets του CHP

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον διακαή πόθο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, με τον πρόεδρο να… ποντάρει στον Μουράτ Κουρούμ για τη νίκη του κυβερνώνντος κόμματος, AKP, επί του νυν δημάρχου -και ξανά υποψηφίου- Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν όρισε υποψήφιους τους σημερινούς δημάρχους των περιοχών, που επλήγησαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Αντιθέτως, επέλεξε νέα πρόσωπα για τις πόλεις Καχραμάνμαρας, Μαλάτια, Αντιγιαμάν, Καραμπούκ και Κιλίς.

Ο φονικός σεισμός στα ανατολικά της χώρας, αλλά και αυτός των -περίπου- 7 Ρίχτερ, που προβλέπουν οι σεισμολόγοι για την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο να επιλέξει τον Μουράτ Κουρούμ, για υποψήφιο του AKP με σύνθημα «Κωνσταντινούπολη ξανά».

Ο Μουράτ Κουρούμ (Murat Kurum) διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης  την περίοδο 2018 – 2023 και γι’ αυτό πιστώνεται το πρόγραμμα της ταχείας ανοικοδόμησης των περιοχών, που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023.

Η εμπειρία του στην ανοικοδόμηση αστικών περιοχών και σε προγράμματα αστικής ανάπλασης που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα προβάλλει το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για τη θωράκιση της Κωνσταντινούπολης, έναντι του μεγάλου σεισμού που προβλέπουν οι σεισμολόγοι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι μεταξύ Κουρούμ και Ιμάμογλου, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί έργα υποδομής για να καταστήσουν τα κτίρια αντισεισμικά και να μειώσουν τη χρόνια κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης.

Ο ενδεχόμενος θρίαμβος Ερντογάν και το σχέδιο για αλλαγή συντάγματος

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η… ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα ενισχύσει το σχέδιο του Ερντογάν να προωθήσει ένα νέο σύνταγμα, που θα μπορούσε να του επιτρέψει να κυβερνήσει και μετά το 2028, όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του. Το ισχύον σύνταγμα θέτει όριο δύο θητειών στην προεδρία. Ωστόσο, ο «σουλτάνος» έθεσε υποψηφιότητα για τρίτη θητεία πέρυσι, επικαλούμενος ένα τεχνικό στοιχείο, επειδή η χώρα μεταπήδησε σε προεδρικό σύστημα το 2018 και η πρώτη του θητεία πραγματοποιήθηκε με το προηγούμενο σύστημα.

«Ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του δεν έχουν επί του παρόντος επαρκείς έδρες στο κοινοβούλιο για να θεσπίσουν ένα νέο σύνταγμα, αλλά ένας ακόμη εκλογικός θρίαμβος μπορεί να επηρεάσει ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να αλλάξουν πλευρά», τονίζουν πολιτικοί αναλυτές.

Το νέο κόμμα που απειλεί να «κλέψει» ψήφους από το AKP

Πάντως, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα ποσοστά που θα καταγράψει το νέο θρησκευτικό – συντηρητικό κόμμα, «Νέο Κόμμα Ευημερίας» (YRP).

Απευθυνόμενο σε συντηρητικούς και θρησκευόμενους ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από τους χειρισμούς του Ερντογάν κυρίως στον τομέα της οικονομίας, αναμένεται να… κλέψει ψήφους από τους υποψηφίους του AKP.

Γυναίκες και νέους επέλεξε το CHP

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, θα έχει την πρώτη του μεγάλη δοκιμασία, στις δημοτικές εκλογές.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ ήταν το «δεξί χέρι» του αποχωρήσαντος προέδρου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ξένισε πολλούς με την απόφασή του να παραμερίσει τον καθ’ όλα δημοφιλή δήμαρχο Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, και να κατεβάσει άλλον υποψήφιο για το προπύργιο της κοσμικής Τουρκίας, έναν άνθρωπο που θεωρεί πιο «δικό του», τον Τζεμίλ Τουγκάι.

Επιπλέον, στη Σμύρνη, από τους 30 υποψηφίους τοπικούς δημάρχους, οι εννέα είναι γυναίκες, ενώ 11 είναι κάτω από 40. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Νετανιάχου για Ιράν: Αργά ή γρήγορα, το καθεστώς θα πέσει – Βομβαρδισμοί στη Βηρυτό, σειρήνες στο Ισραήλ – Πάνω από 20 ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
Χάος και πάλι στη Βηρυτό με ισραηλινούς βομβαρδισμούς - Το Ιράν απειλεί να στοχοποιήσει αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και καλεί σε εκκενώσεις
Επίθεση στο Ισραήλ 10