Κόσμος

Ρωσία προς Ευρώπη: Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ευθεία προειδοποίηση κατά της Ευρώπης εξαπέλυσε σήμερα (23.04.2024) μία σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία έχει ήδη σχεδιάσει νομοθεσία για να προχωρήσει σε αντίποινα, αν κατασχεθούν από τη Δύση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα το 2022 στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Δύση.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ θέλουν να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, αν και μερικοί τραπεζίτες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το Σάββατο (20.04.2024) νομοθεσία στην οποία περιλαμβάνεται νομοσχέδιο με πρόβλεψη που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν και η μερίδα του λέοντος αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη.

«Έχουμε κι εμείς μια έτοιμη απάντηση», φέρεται να δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αμέσως, σχετικά με μέτρα αντιποίνων».

«Και οι Ευρωπαίοι θα χάσουν περισσότερα από εμάς», τόνισε η Ματβιγιένκο, η οποία είναι μέλος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ματβιγιένκο δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για το ποια θα είναι η απάντηση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που εξακολουθεί να συζητείται στη Δύση.

Μια επιλογή, που συζητείται από τη Δύση, είναι να κατασχεθούν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να κατασχεθούν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του θα αντέβαινε σε όλες τις αρχές της ελεύθερης αγοράς που διακηρύσσει η Δύση και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, ενώ θα απέτρεπε τις παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.

Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ρωσία έχει λόγους για να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την κίνηση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως από τα 280 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, μόνο 5 ως 6 δισεκ, δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισεκ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ