Κόσμος

Βέλγιο: Φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της Γάνδης υπερ της Παλαιστίνης 

Τμήμα του πανεπιστημίου της Γάνδης (UGent) στο Βέλγιο κατέλαβαν σήμερα το πρωί (06.05.2024) οι φοιτητές και ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς και να αναλάβει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν «υποκρισία» από το πανεπιστήμιο του Βελγίου όσον αφορά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη βιωσιμότητα, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

Σε επιστολή που εστάλη στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 24 Απριλίου, οι υπογράφοντες ζήτησαν από το θεσμικό όργανο να περιγράψει δύο «χρονικά δεσμευμένα σχέδια δράσης»: το ένα που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια για «διακοπή όλων των συνεργασιών με ισραηλινούς θεσμούς» και ένα άλλο που ορίζει «αποτελεσματική και δεσμευτική δράση για την εφαρμογή των σχεδίων μετάβασης [του πανεπιστημίου] το 2030».

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 300 φοιτητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου της Γάνδης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 25 καθηγητών, υποστηρίζουν την κατάληψη.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου και ως αποτέλεσμα ξεκίνησε η κατάληψη της πανεπιστημιούπολης σήμερα, Δευτέρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1