Κόσμος

Γάζα: Η βοήθεια που έχει φτάσει στο λιμάνι δεν μπορεί να διανεμηθεί στον πληθυσμό της περιοχής

Δεν μπορεί να διανεμηθεί στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φθάσει στο προσωρινό λιμάνι το οποίο κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που φθάνει μέσω Κύπρου, αναμενόταν να διανεμηθεί «γρήγορα», υπόσχονταν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές αρχές, ενώ οι παραδόσεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σχεδόν σταματήσει αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της καίριας σημασίας διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Δεν πιστεύω» πως διανεμήθηκε οποιαδήποτε ποσότητα από τους 569 τόνους βοήθειας που έχουν φθάσει εκεί, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέρος της βοήθειας αυτής μπόρεσε να αναχωρήσει προς αποθήκες. Ωστόσο τη βοήθεια που μετέφεραν κάποια φορτηγά άρπαξαν απελπισμένοι Παλαιστίνιοι έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

«Γνωρίζουμε καλά ότι οι χερσαίες οδοί είναι ο καλύτερος τρόπος για την παράδοση βοήθειας», είπε ο Πατ Ράιντερ. «Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη και ότι πρόκειται για περίπλοκη επιχείρηση».

Νωρίτερα χθες, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν πως τέσσερα αμερικανικά και γαλλικά πλοία άρχισαν να διανύουν την απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας ως τη Λωρίδα της Γάζας.

Βοήθεια που θα παραδώσουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου.

«Τρίτες χώρες» προσφέρουν «μεγάλη βοήθεια» στην επιχείρηση αυτή, που βρίσκεται «σε καλό δρόμο», είπε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Χριστουδουλίδης.

Την Κυριακή, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε εναντίον των δυνητικά «αποκαλυπτικών» συνεπειών σε περίπτωση συνέχισης των εμποδίων στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί ειρηνιστές συνόδευσαν το σαββατοκύριακο οχηματοπομπή με βοήθεια που προοριζόταν για τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, για να εμποδίσουν την καταστροφή της από ακροδεξιούς, όπως συνέβη αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών από τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν το προσωρινό λιμάνι, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες