Κόσμος

Πούτιν: Πρόταση κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία με διατήρηση των κεκτημένων και απειλές στη Δύση – «Είμαστε κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή»

Με απειλές εναντίον της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Παρασκευή 14/6/2024 πως είναι έτοιμος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, εφόσον όμως το Κίεβο δεχθεί τους – μάλλον μαξιμαλιστικούς – όρους της Μόσχας.

Ο Πούτιν κατηγόρησε παράλληλα την Δύση πως σε αυτήν οφείλεται «η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων» όχι μόνον στην Ουκρανία αλλά σε όλο τον κόσμο, κατάσταση την οποία περιέγραψε πως βρίσκεται «πολύ κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή».

«… Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει – και αυτό είναι απαράδεκτο – κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Πούτιν, κατά την διάρκεια συνάντησης με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τον Βλάντιμιρ Πούτιν οι αναφορές στη Δύση περί ανάγκης στρατηγικής ήττας της Ρωσίας, που «διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων», καταδεικνύει τον τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος αξίωσε την αποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου από τις 4 περιφέρειες που η Μόσχα έχει προσαρτήσει, παρά το γεγονός ότι δεν τις ελέγχει στην ολότητά τους: το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Ζητά μάλιστα να αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες που καταγράφουν αυτές τις περιοχές όπως και την Κριμαία ως Ουκρανικές!

Εφόσον αρχίσει η απομάκρυνση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από αυτές τις περιφέρειες και εάν η Ουκρανία δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε η Μόσχα θα διατάξει κατάπαυση του πυρός και έναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο Πούτιν.

«Εάν το Κίεβο και η Δύση αρνηθούν τη νέα πρόταση ειρήνης, οι περαιτέρω συνθήκες θα είναι διαφορετικές», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια δυτικών χωρών να παράσχουν στην Ουκρανία δάνεια χρησιμοποιώντας τους τόκους από παγωμένα στο εξωτερικό ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, συνιστά κλοπή και δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Παρόλες τις στρεψοδικίες, η κλοπή θα παραμείνει βεβαίως κλοπή. Και δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Οι δηλώσεις Πούτιν γίνονται μόλις δύο ημέρες πριν τη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών και Διεθνών Οργανισμών, στην οποία πάντως δεν έχει κληθεί η Ρωσία, ενώ η Κίνα έχει ανακοινώσει πως δεν θα συμμετάσχει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κατασκοπεία και παγκόσμιοι ανταγωνισμοί – Τα δύσκολα διλήμματα της νέας επικεφαλής της MI6 στη Βρετανία
Η νέα διευθύντρια του MI6 θα πρέπει να εκσυγχρονίσει την ανθρώπινη κατασκοπεία στην ψηφιακή εποχή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αυξανόμενη αντιπαλότητα με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, εξηγεί το Economist σε ανάλυσή του
Το κτίριο της ΜΙ6 στο Λονδίνο
Times of Israel: Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει το Ισραήλ να δράσει γρήγορα στη Γάζα ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τους ομήρους
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του για τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς και ζητά μια γρήγορη και αποφασιστική επιχείρηση – Το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι αρκετοί όμηροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
ΗΠΑ: Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B ξεκινά νέα αποστολή
Το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος X-37B εκτοξεύτηκε για την όγδοη αποστολή του – Σχεδιασμένο να παραμένει σε τροχιά για μήνες, ακόμη και για χρόνια, ενσαρκώνει τις αμερικανικές στρατιωτικές φιλοδοξίες στο Διάστημα
Το αεροσκάφος X-37B
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο