Κόσμος

Το Ισραήλ ζητά να φύγουν οι κυανόκρανοι από τις εμπόλεμες ζώνες – «Ξεχάστε το» λέει η Γαλλία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες».

Παράλληλα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες στον Λίβανο.

Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL, τόνισε.

Ο στρατός, συνέχισε ο Νετανιάχου, έκανε ό,τι μπορούσε να αποφύγει να βλάψει τα μέλη της δύναμης ενώ έπληττε τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ.

«Όμως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να λάβει υπόψη της η UNIFIL το αίτημα του Ισραήλ και να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.

«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».

Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρήνος στην Ισπανία: 2χρονη πέθανε από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο – Ο πατέρας της την ξέχασε για ώρες ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο
Η τραγωδία αποκαλύφθηκε όταν η μητέρα πήγε να παραλάβει την κόρη της από τον παιδικό σταθμό και ενημερώθηκε ότι το παιδί δεν είχε πάει από το πρωί
Παιδί σε κάθισμα αυτοκινήτου
Η βασίλισσα Ελισάβετ «στήριξε θερμά» τον Άντριου για τον ρόλο του εμπορικού αντιπροσώπου – Αποκαλύψεις από νέα έγγραφα
Η εμπλοκή της βασίλισσας Ελισάβετ επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η μονάρχης είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον γιο της και αδελφό του Καρόλου
Η βασίλισσα Ελισάβετ
Μυστήριο στην Πορτογαλία: Δύο παιδιά 3 και 5 ετών περιφέρονταν μόνα σε αυτοκινητόδρομο – Σενάριο απαγωγής από τη μητέρα τους
«Έκλαιγαν και φώναζαν. Ο μεγαλύτερος μου είπε ότι είχαν χαθεί στο δάσος και ότι οι γονείς τους έφυγαν χωρίς αυτά» είπε ο άνθρωπος που τα βρήκε
Ελικόπτερο της Αστυνομίας στην Πορτογαλία
«Η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κούβα», λέει η Ζαχάροβα μετά τη δίωξη των ΗΠΑ στον Ραούλ Κάστρο
«Επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κούβα και καταδικάζουμε κατηγορηματικά απόπειρες χονδροειδούς ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» ανέφερε
Μαρία Ζαχάροβα