Κόσμος

Ιράν: Σχεδόν βέβαιο ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έκρινε σήμερα «εξαιρετικά απίθανη» μια ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν μια τέτοια επίθεση συμβεί, η χώρα θα μπορούσε να «αποκαταστήσει» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί μια επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού του Ιράν, ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, σε συνέντευξή του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nournews.

«Σε περίπτωση επίθεσης σε κεντρικό σημείο, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα επιτύχουν», και το Ιράν «μπορεί να επαναφέρει γρήγορα» οποιαδήποτε ζημιά. «Είμαστε προετοιμασμένοι έτσι ώστε, αν προβούν σε κάποια ανοησία, οι ζημιές να είναι ελάχιστες», δήλωσε.

Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου επίθεση με περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με το τελευταίο να ορκίζεται ότι το εβραϊκό κράτος θα απαντήσει.

Έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι που για χρόνια απειλεί να κάνει.

«Πάντα παίρναμε σοβαρά αυτές τις απειλές», είπε ο Καμαλβάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και οι αγορές πετρελαίου είναι ήδη στα ύψη μπροστά στην προοπτική ενός ισραηλινού πλήγματος κατά των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιράν.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε χθες ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις ΗΠΑ αλλά θα αποφασίσει τις ενέργειές του σύμφωνα με το δικό του εθνικό συμφέρον.

Η Washington Post σε άρθρο της τόνισε ότι ο Νετανιάχου είπε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι το Ισραήλ θα πλήξει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους, άποψη που αναπαρήγαγαν και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Καμαλβάντι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταδικάσουν οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικές εικόνες από τη μαζική επιστροφή των κατοίκων του Λιβάνου στα σπίτια τους μετά την εκεχειρία με το Ισραήλ
Παράλληλα η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι οι μαχητές της κρατούν «το δάχτυλο στη σκανδάλη» σε περίπτωση παραβίασης από το Ισραήλ της εκεχειρίας των 10 ημερών
λίβανος
Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: Δεν μπορώ να αναφερθώ στα ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας γιατί θα μου απαγορεύσουν να ξαναπάω στη Μύκονο
«Από τη σκοπιά του αφεντικού μου, η ένταξη στο πρόγραμμα F-35 δεν αποτελεί πρόβλημα. Η Ελλάδα διαθέτει S-300 και F-35» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ