Πολιτική

Μητσοτάκης στους Financial Times: Η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας πρέπει να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά 

Συνέντευξη στους Financial Times παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στο αλβανικό έδαφος. «Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Γράφουν οι Financial Times:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε κατά των προτάσεων για εξωτερική ανάθεση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ σε τρίτες χώρες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου η μετανάστευση πρόκειται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις.

Αρκετοί κεντρώοι ηγέτες στην Ευρώπη έχουν στραφεί προς τα δεξιά αναφορικά με το θέμα αυτό τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σηματοδοτεί τώρα το άνοιγμα στις λεγόμενες καινοτόμες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατοπέδων επιστροφής για τους μετανάστες που δημιουργούνται εκτός της ΕΕ. Η Ιταλία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα ένα πιλοτικό σύστημα που περιλαμβάνει την υποδοχή των μεταναστών σε ένα κέντρο στην Αλβανία.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στους Financial Times την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά τις εκκλήσεις για την ανάπτυξη του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε. «Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία. Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο . . . Πού θα πήγαιναν;»

Κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη νόμιμη μετανάστευση παράλληλα με τις προσπάθειες για τον περιορισμό των παράτυπων εισόδων, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εξειδικευμένους και ανειδίκευτους εργαζόμενους στην οικονομία της Ευρώπης.

«Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι επίσης μια μεγάλη πόρτα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. “Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Είμαστε μια ήπειρος που συρρικνώνεται και όλοι αναγνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητά μας, θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, ανειδίκευτο ή ειδικευμένο».

Ως η νοτιοανατολική πύλη προς την ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται ιστορικά στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κακομεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο δια θαλάσσης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έσωσε «χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα», αλλά τόνισε ότι «θα δυσκολέψουμε την είσοδο ανθρώπων».

Ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2019 και είναι πολιτικός σύμμαχος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις Βρυξέλλες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αυξήσουν τον αριθμό των αποτυχημένων προσπαθειών μεταναστών που απελαύνονται, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20%.

«Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται… και τι να κάνουμε με αυτούς δεν ήταν ποτέ θέμα συζήτησης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ένα βασικό κενό στο μεταναστευτικό πλαίσιο του μπλοκ. «Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί μου φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αλλά νομίζω ότι είμαστε ακόμα στα αρχικά στάδια της υποβολής μιας συγκεκριμένης πρότασης».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας δήλωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα ασύλου για τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα μέσω της Λευκορωσίας, επικαλούμενος τις προσπάθειες του Μινσκ και της συμμάχου του Μόσχας να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία.

Η κίνησή του ήρθε αφού η Φινλανδία έκλεισε φέτος τα σύνορά της με τη Ρωσία και η Γερμανία εφάρμοσε συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορά της, οδηγώντας σε ανησυχίες για το μέλλον του χώρου Σένγκεν χωρίς σύνορα της Ευρώπης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ζωή Κωνσταντοπούλου για την αποχώρηση on air σε χρόνο – ρεκόρ: Θέλησαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο
«Η δημοσιογραφία και η ενημέρωση έχουν να κάνουν και με το τι ρωτάς και με το τι δεν ρωτάς και με το τι θάβεις κάτω από ανύπαρκτα θέματα», λέει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρεί από την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη στον ΣΚΑΪ
19
Κασσελάκης για τη διαρροή συνομιλίας του με την Τζάκρη: «Μακάρι να είχατε τα κότσια της» – «Θα το ερευνήσω έχοντας στο πλευρό μου τον Πρόεδρο»
Η Θεοδώρα Τζάκρη, μετά τη διαρροή αποσπάσματος συνομιλίας της με τον Στέφανο Κασσελάκη, προσφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη 9
Παύλος Μαρινάκης για Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επίθεση στην ελευθερία του Τύπου η αποχώρηση της από τηλεοπτική εκπομπή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για αντιδημοκρατική συμπεριφορά μετά την αποχώρησή της από τηλεοπτική συνέντευξη στη Φαίη Μαυραγάνη στον ΣΚΑΙ
Παύλος Μαρινάκης 8
Νίκος Ανδρουλάκης: «Αδιανόητη η όποια συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας – Στόχος ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης»
«Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με άλλους όρους ο ρωσικός αναθεωρητισμός σε σχέση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Παύλος Μαρινάκης: Η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη δεν έχει σχέση με τον αγώνα του Πάνου Ρούτσι
«Ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να γράψει όσα βιβλία θέλει, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει»», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης 8
Οι αιχμές Μητσοτάκη σε Καραμανλή, Βενιζέλο και πολιτικά κόμματα για την αμφισβήτηση θεσμών και Δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση μιλά για κλιμακούμενη «επιχείρηση αμφισβήτησης των θεσμών και της δικαιοσύνης» και στο «κάδρο» βάζει και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και άλλων στελεχών, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Κυριάκος Μητσοτάκης 20