Κόσμος

Σολτς: «Σωστή» η απόλυση του Λίντνερ – Στις 16 Δεκεμβρίου η ψήφος εμπιστοσύνης

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να απολύσει το Φιλελεύθερο Υπουργό Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς μιλώντας σήμερα (13.11.24) στην ολομέλεια της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), για πρώτη φορά το ξέσπασμα της ανοιχτής κρίσης στην κυβέρνηση του στις 6 Νοεμβρίου 2024.

«Απέλυσα τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα. «Αυτό έχει οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική κατάσταση», δηλώνειο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην αρχή της κυβερνητικής του δήλωσης.

«Αυτή η απόφαση ήταν σωστή και ήταν αναπόφευκτη», είπε ο πολιτικός του SPD. Ο Scholz χαιρέτισε τη συμφωνία στις 23 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους για νέες εκλογές για την Bundestag. «Η προθεσμία είναι τώρα στα τέλη Φεβρουαρίου και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό».

Ως εκ τούτου, ο πολιτικός του SPD θέλει να θέσει το ζήτημα της εμπιστοσύνης στις 11 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, η Bundestag θα μπορούσε να το ψηφίσει στις 16 Δεκεμβρίου.

”Χαίρομαι που μου επετράπη να έχω την ευθύνη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, διότι είμαι βέβαιος ότι αυτό μας βοήθησε να ενεργήσουμε με σύνεση – και λογική – σε μια επικίνδυνη κατάσταση”, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz (Όλαφ Σολτς, SPD).

Δεν είναι μόνο σημαντική η συνεχής βοήθεια από την Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη καλή διατλαντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως μίλησε σχετικά με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024.

Ο Scholz μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη ανάγκη παροχής βοήθειας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Για την Ευρώπη, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να έχει δημοκρατική προοπτική. Η χώρα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Γερμανίας. Ο πολιτικός του SPD συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία δεν θα γίνει μέρος του πολέμου. Ο Scholz δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι και ο ίδιος συνέβαλε σε αυτό.

Ο κ. Σολτς ζήτησε να ψηφιστούν διάφορα σχέδια από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου πριν από τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. «Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να ψηφίσουμε πολύ σημαντικούς νόμους που δεν μπορούν να καθυστερήσουν», δήλωσε ο πολιτικός του SPD στην Bundestag. Οδεύουμε τώρα προς μια προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια που μπορούν να συμφωνηθούν και για τα οποία υπάρχει δημοκρατική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ο Σολτς αναφέρθηκε στην ελάφρυνση με το νέο φορολογικό σύστημα, η οποία θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2025. Είναι επίσης απαραίτητο να υιοθετηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η σχεδιαζόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για περισσότερη ανάπτυξη. Η αύξηση του επιδόματος τέκνων θα πρέπει επίσης να έρθει στις αρχές του 2025. Ο καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης σε τροποποιήσεις του Συντάγματος για να καταστεί ο ομοσπονδιακός συνταγματικός νόμος πιο ανθεκτικός σε πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις.

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα σχέδια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Ο κ. Scholz δήλωσε επίσης ότι υπάρχει συναίνεση σε πολλά σχέδια – ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

”Όπου είμαστε ενωμένοι, ας δράσουμε και ενωμένοι. Αυτό θα ήταν καλό για τη χώρα μας”, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος

Ο Σολτς υπενθυμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μπορεί να κάνει τη δουλειά της μέχρι τις νέες εκλογές. «Ας συνεργαστούμε καλά», λέει ο Scholz. «Και φυσικά το κοινοβούλιο είναι επίσης σε θέση να δράσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», προσθέτει. Ο χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ψήφιση πολύ σημαντικών νόμων που δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες