Κόσμος

ΝΑΤΟ: Συνάντηση Μαρκ Ρούτε και Ντόναλντ Τραμπ με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Με φόντο την χθεσινή (21.11.2024) ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο ενάντια στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί επίσκεψη στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα, για να συζητήσουν το μέλλον της Συμμαχίας.

Πηγές πληροφόρησης της ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf» ανέφεραν σήμερα (22.11.2024) ότι ο Μαρκ Ρούτε ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει πιθανώς την στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε έκανε το ταξίδι μέχρι τις ΗΠΑ με αεροπλάνο της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθώς ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν διαθέτει προσωπικό αεροσκάφος, η Βορειοατλαντική Συμμαχία συχνά μισθώνει αεροπλάνα από τις χώρες μέλη της.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστοτόπους, το ολλανδικό κυβερνητικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Φλόριντα. Τόσο η ολλανδική κυβέρνηση όσο και το ΝΑΤΟ δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα να σχολιάσουν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε θεωρείται ευρέως ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που τα είχε καταφέρει καλύτερα, σε σχέση με άλλους, στην επικοινωνία με τον Τραμπ κατά την πρώτη θητεία αυτού του τελευταίου ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ για τον νέο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την Τρίτη (26.11.2024) στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου τύπου Oreshnik από τη Ρωσία εναντίον της πόλης Ντνίπρο όπως ανέφεραν νωρίτερα σήμερα (22.11.2024) διπλωματικές πηγές.

Η σύνοδος αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών. Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους τον βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων) τύπου Oreshnik, ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του NATO να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε η Φάραχ Νταχλάλαχ, εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Η Ρωσία εκτόξευσε ένα πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν» τη χώρα, εξήγησε η ίδια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Τεταμένο κλίμα στη χώρα μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Καραϊβική
Πολεμικά πλοία, υποβρύχια και χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας – Η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για επιχείρηση κατά των ναρκωτικών αλλά το Καράκας φοβάται στρατιωτική επέμβαση
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα, Νικολάς Μαδούρο
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ