Κόσμος

Λιβύη: «Απαράδεκτη» οποιαδήποτε μεταφορά όπλων της Ρωσίας από τη Συρία

Η Μόσχα φέρεται να διατηρεί από το 2019 στενή σχέση με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες περί μεταφοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από το έδαφος της Συρίας στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, το οποίο ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για μεταφορά όπλων της Ρωσίας από τη Συρία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης εξέφρασε την Πέμπτη (19.12.2024) την ανησυχία του πως η χώρα θα μετατραπεί σε «αρένα» – σε πεδίο μάχης – μεταξύ ξένων δυνάμεων.

«Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε αρένα ξεκαθαρίσματος διεθνών συγκρούσεων», είπε ο Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, πρωθυπουργός της ΚΕΕ, του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ κυβερνητικού σχήματος με έδρα την Τρίπολη. Είναι ο πρώτος Λίβυος αξιωματούχος που εκφράστηκε δημόσια για το θέμα αυτό.

«Κανένας άνθρωπος με έστω ένα γραμμάριο πατριωτισμού δεν θα αποδεχόταν μια ξένη δύναμη να έρθει να επιβάλει την ηγεμονία και την εξουσία της στη χώρα και τον λαό της», πρόσθεσε ο Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οποιαδήποτε ξένη παρουσία δεν εγγράφεται στο «πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες ή εξοπλισμούς» αλλά αφορά «δυνάμεις που εισέρχονται διά της βίας (στην επικράτεια), παρά τη θέληση του λιβυκού λαού», είναι απαράδεκτη, «την απορρίπτουμε εντελώς», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχει γίνει πράγματι μεταφορά ρωσικών οπλικών συστημάτων ή άλλου στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, την ώρα που η τύχη των δυο βάσεων της Ρωσίας στη Συρία παραμένει εντελώς αβέβαιη έπειτα από την πτώση, την 8η Δεκεμβρίου, του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Γκουίντο Κροζέτο, ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, δήλωσε στις 17 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «La Repubblica» ότι η Μόσχα «μεταφέρει πόρους από τη συριακή βάση της στην Ταρτούς» προς την κατεύθυνση «της Λιβύης».

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, αυτήν του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα στην Τρίπολη (δυτικά) κι αυτή που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (ανατολικά).

Μεταξύ του Απριλίου του 2019 και του Ιουνίου του 2020, ο στρατάρχης Χάφταρ, με την υποστήριξη ξένων χωρών που είχαν συμμαχήσει μαζί του, ιδίως της Ρωσίας και της Αιγύπτου, εξαπέλυσε επίθεση ευρείας κλίμακας για να κυριεύσει την Τρίπολη, την οποία σταμάτησαν δυνάμεις πιστές στην ΚΕΕ με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Μόσχα φέρεται να διατηρεί από τότε στενή σχέση με τον στρατάρχη Χάφταρ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα, δηλώνει ο Μάρκο Ρούμπιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ελπίδα να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά στο Μέμφις για να «αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην πόλη του Τενεσί, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν αυταρχική εκτροπή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
«Η Γάζα φλέγεται»: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπόσχεται νίκη, την ώρα που ο στρατός ξεκινάει την χερσαία επιχείρησή του
Σύμφωνα με τους Times of Israel και τη Jerusalem Post, ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας
Καπνός 22
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
8