Κόσμος

Έξαλλος ο Ζελένσκι με τον Φίτσο για τις δηλώσεις στήριξης σε Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μια οργισμένη ανάρτηση κατηγόρησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα, ότι θέλει να «βοηθήσει» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να αποκτήσει οικονομικά οφέλη για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά του Ρόμπερτ Φίτσο έρχονται εν μέσω της έντασης αναφορικά με τη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ.

Αντιμέτωπη με τη ρωσική εισβολή τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, η Ουκρανία ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση που τη δεσμεύει με τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου της αγωγών φυσικού αερίου.

Ο Φίτσο -φίλα προσκείμενος στον Ρώσο ηγέτη- η χώρα του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την οδό μεταφοράς ενέργειας, έχει επικρίνει το Κίεβο για αυτή την απόφασή του.

Ωστόσο, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός δεν θέλει να βρει λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης, τον κατηγόρησε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

Αυτό υποδηλώνει ότι «θέλει να βοηθήσει τον Πούτιν να βγάλει χρήματα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και να αποδυναμώσει την Ευρώπη», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X.

«Χάνουμε ανθρώπους εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε ο Πούτιν και πιστεύουμε ότι μια τέτοια βοήθεια προς τον Πούτιν είναι ανήθικη», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Ο «κύριος στόχος» του Φίτσο «είναι να έχει εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία», συνέχισε ο Ζελένσκι. «Γιατί αυτός ο ηγέτης είναι τόσο εξαρτημένος από τη Μόσχα;» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ενδέχεται να «πληρώθηκε».

Ο Φίτσο, η χώρα του οποίου είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 παραμένουν κοντά στον Πούτιν. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός αποφάσισε να σταματήσει κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζέφρι Επστάιν: Δικαστής μπλοκάρει αίτημα να δημοσιοποιηθούν καταθέσεις για την συνεργό του, Γκιλέιν Μάξγουελ
Η Γκιλέιν Μάξγουελ που κρίθηκε ένοχη για στρατολόγηση γυναικών ώστε να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τον Έπσταιν, μεταφέρθηκε σε φυλακή με πολύ χαλαρότερους όρους κράτησης
Γκισλέιν Μάξγουελ
Ιράκ: Μπλακάουτ εν μέσω ακραίου καύσωνα
Μαζική διακοπή ρεύματος βύθισε το Ιράκ στο σκοτάδι, καθώς η χώρα βιώνει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50°C, προκαλώντας ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
Ηλεκτρικοί υποσταθμοί
Η νέα τεχνητή νοημοσύνη του Truth Social διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Τραμπ – «Προτιμά» τον Μπαράκ Ομπάμα
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του κοινωνικού δικτύου του Ντόναλντ Τραμπ, Truth Social, αμφισβητεί επανειλημμένα τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ