Ελλάδα

«Θερίζει» ο κορονοϊός με 21 νεκρούς την τελευταία εβδομάδα – «Σαρώνει» και η γρίπη με 3 θανάτους

Καταγράφηκαν 418 νέες εισαγωγές από κορονοϊό και 17 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ

Στους 21 ανέρχονται οι θάνατοι από κορονοϊό και στους 3 από γρίπη, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 13 έως και 19 Ιανουαρίου 2025.

Η θετικότητα για κορονοϊό στην κοινότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αντίθετα πάνω του ορίου κυμαίνεται η αντίστοιχη για τη γρίπη, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025.

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μικρή μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 418 νέες εισαγωγές. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 558.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν δέκα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν εννιά.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 26.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 21. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 27. Από την εβδομάδα 01/2024 μέχρι την εβδομάδα 03/2025 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωλημένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 357.

✓ Οι υπο-παραλλαγές KP.3 και XEC της ΒΑ.2.86 είναι τα στελέχη που επικρατούν στις ανιχνεύσεις. Την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη της XEC, η οποία από αρχές Οκτώβρη παρουσιάζει τάσεις ανόδου. Κανένα από τα εν λόγω στελέχη δεν έχει επί του παρόντος συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

✓ Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, σε όλες τις περιοχές καταγράφηκε πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με έξι από αυτές να παρουσιάζουν χαμηλό επίπεδο ιικού φορτίου, τρεις μέτριο και μία υψηλό.

Ιός της γρίπης

✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παραμένει άνω του ορίου που σηματοδοτεί την περίοδο εποχικής δραστηριότητας της γρίπης (10%), παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

✓ Κατά την εβδομάδα 03/2025 καταγράφηκαν 17 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά πέντε σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 01/2025 και τέσσερα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 02/2025, καθώς και ένας θάνατος με ημερομηνία θανάτου εντός της εβδομάδας 02/2025. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 03/2025 έχουν καταγραφεί 77 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 01/2024 έως την εβδομάδα 03/2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανέρχονται σε 72.

✓ Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 03/2025, μεταξύ 1.803 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκαν 216 (12%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 211 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με 197 (93%) να ανήκουν στον τύπο Α και 14 (7%) στον τύπο Β.

✓ Από τα 187 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 57 (30,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 130 (69,5%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

✓ Η θετικότητα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παρουσιάζει αύξηση, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα, ενώ από το δίκτυο επιτήρησης SARI δεν ανιχνεύτηκαν θετικά δείγματα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ένταση στην πορεία για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα: Πλήθος κόσμου φώναξε συνθήματα κατά του πολέμου – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο - Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία έως την πρεσβεία του Ισραήλ
Διαδηλωτές
Ανανεώθηκε πριν 34 λεπτά
5
Συγκλονίζει ο καρκινοπαθής που κατήγγειλε πως πήρε 1 χρόνο μετά τη βιοψία του: «Αντί συγγνώμης μου ζητούν τα ρέστα»
Ο 56χρονος κατήγγειλε πως το Δημόσιο του ζητά πλήθος εγγράφων και 2 πραγματογνωμοσύνες οι οποίες καθυστερούν την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης - «Δεν θα προλάβω, θα βγει πρώτα η νεκροψία μου»
Άνδρας
3,5 χρόνων κορίτσι πνίγηκε σε πισίνα στη Ρόδο - Υπεράνθρωπη η προσπάθεια των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή
Το παιδί διασκέδαζε υπό την επίβλεψη της γιαγιάς του - Αυτόπτες μάρτυρες το ανέσυραν από την πισίνα μελανιασμένο και χωρίς τις αισθήσεις του - Οι διασώστες ξεκίνησαν άμεσα τη διαδικασία ανάνηψης αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά
Πισίνα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
16
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για την πτώση του ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης - Το σχέδιο πτήσης, το λάθος και η έλλειψη δυναμικής
Νέες αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την πτώση του ελικοπτέρου - Καταθέτει για το ατύχημα ο πιλότος - Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διαδικασία ανέλκυσης του ελικοπτέρου από τον βυθό της Μαρίνας
Η στιγμή που το ελικόπτερο βυθίζεται στη θάλασσα της Βουλιαγμένης
11