Κόσμος

Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν οι τέσσερις γυναίκες όμηροι από τη Χαμάς

Η απελευθέρωση έγινε σε κεντρική πλατεία της Παλαιστίνης όπου από νωρίς είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου

Το πρωί του Σαββάτου (25.1.2025) απελευθερώθηκαν οι τέσσερις γυναίκες που υπηρετούσαν στον στρατό του Ισραήλ και κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Η απελευθέρωση των τεσσάρων γυναικών του στρατού έγινε μέσα σε πλήθος κόσμου και μαχητών της Χαμάς που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σε κεντρική πλατεία της Γάζας. Οι τέσσερις Ισραηλινές όμηροι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Πρόκειται για τις Ντανιέλα Γκιλμπόα, Καρίνα Αριέβ, Λιρί Αλμπάγκ και Ναάμα Λεβί – «έπειτα από 477 ημέρες στην αιχμαλωσία».

Η στιγμή της απελευθέρωσης:

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης συγγενείς και φίλοι περίμεναν με αγωνία να δουν μια εικόνα τους από γιγαντοοθόνες σε πλατεία του Τελ Αβίβ. 

Οι τέσσερις γυναίκες εμφανίστηκαν ντυμένες με την ίδια καφέ στολή εμφανίστηκαν χαρούμενες λίγο πριν οδηγηθούν στα οχήματα του Ερυθρού Σταυρού.

Οι τέσσερις κοπέλες οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στην Πόλη της Γάζας εν μέσω ενός πλήθους Παλαιστινίων και περικυκλωμένες από δεκάδες ένοπλους άνδρες της Χαμάς. Χαιρέτισαν και χαμογέλασαν προτού αφεθούν ελεύθερες και εισέλθουν σε οχήματα της ΔΕΕΣ που θα τις μεταφέρουν στο Ισραήλ.

israel hostages r

Οι τέσσερις γυναίκες εκπλήρωναν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κι εκτελούσαν υπηρεσία επιτηρώντας τη Λωρίδα της Γάζας όταν απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά την έφοδο των μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας.

Ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα δεν αποκαλύφθηκε. Η υπηρεσία φυλακών ανέφερε πως κάποιοι θα οδηγηθούν στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Four female Israeli soldiers, who had been held in Gaza since the deadly October 7, 2023 attack, are released by Hamas militants as part of a ceasefire and a hostages-prisoners swap deal between Hamas and Israel, in Gaza City, January 25, 2025. REUTERS
REUTERS/Dawoud Abu Alkas
REUTERS
REUTERS/Dawoud Abu Alkas

Η απελευθέρωση των ομήρων γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή, έπειτα από 15 και πλέον μήνες πολέμου, η πρώτη φάση της οποίας προβλέπεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως 200 κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα στο πλαίσιο της ανταλλαγής. Σε αυτούς αναμένεται να περιλαμβάνονται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μερικοί από τους οποίους εκτίουν ποινές ισοβίων.

Το Ισραήλ σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει δεκάδες Παλαιστίνιους φυλακισμένους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ουκρανία έτοιμη να υπογράψει ακόμα και σήμερα τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ – Τι προβλέπει το προσχέδιο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της συμφωνίας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση των επενδυτικών σχεδίων της Ουκρανίας, έχει οριστικοποιηθεί
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η Αμάλ Αλαμουντίν κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ λόγω συνεργασίας της με το ΔΠΔ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δικαστήριο για υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ
Η Αμάλ Αλαμουντίν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ
Δίκη Έριν Πάτερσον: Το θανατηφόρο γεύμα με τοξικά μανιτάρια στην Αυστραλία – «Τραγικό ατύχημα» λέει η οικοδέσποινα του θανάτου
Κατηγορείται ότι δηλητηρίασε και σκότωσε 3 ανθρώπους, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει ακόμη έναν - Έκατσε στο τραπέζι τους αλλά έφαγε με διαφορετικού χρώματος πιάτο
Έριν Πάτερσον
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
53 από την Ευρώπη, 37 από την Αμερική, 23 από Ασία, 18 από Αφρική και 4 από Ωκεανία - Στα χρόνια του Πάπα Φραγκίσκου το Κολλέγιο των Καρδιναλίων έγινε λιγότερο ευρωκεντρικό
Η ανατομία του Κονκλαβίου που θα εκλέξει τον νέο Πάπα: Καρδινάλιοι, ηλικίες, τάγματα και γεωγραφική κατανομή
Μπενεντέτο Τσεράουλο: Πέθανε ο δολοφόνος του σχεδιαστή μόδας Μαουρίτσιο Γκούτσι – Αυτοπυροβολήθηκε μετά από καβγά με τον γιο του
Ο Μπενεντέτο Τσεράουλο, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Πίζα μετά τους πυροβολισμούς
Άνδρες της Σήμανσης στην κατοικία του δολοφόνου του Γκούτσι στην Πίζα