Κόσμος

Μακρόν σε Νετανιάχου: «Απέσυρε τα ισραηλινά στρατεύματα από το νότιο Λίβανο»

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα (26.01.2025) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τους δύο ηγέτες να συζητούν την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ειδικότερα, ο Μακρόν ζήτησε από τον Νετανιάχου να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ από το νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως προβλέπει η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί με την Χεζμπολάχ.

Ακόμα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ότι τίποτα δεν πρέπει να υπονομεύσει τις προσπάθειες των νέων λιβανέζικων αρχών να αποκαταστήσουν την εξουσία του κράτους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ, δεν αναφέρεται στην πολύνεκρη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, όπως υποστηρίζει η Βηρυτός.

ISRAEL LEBANON DEALREUTERS/Karamallah Daher

Ισραηλινές αμυντικές εταιρείες σέ γαλλική έκθεση

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τόνισε από την πλευρά του, πως ο Εμανουέλ Μακρόν παρείχε διαβεβαιώσεις στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι ισραηλινές εταιρείες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού (Paris Air Show).

Οι ισραηλινές εταιρείες αμυντικού υλικού δεν έλαβαν πέρυσι μέρος σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς τους απαγορεύτηκε και ο Μακρόν είχε κάνει έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει κάποιες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

ISRAEL LEBANON DEALREUTERS/Avi Ohayon

Η απαγόρευση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών παρότι γαλλικό δικαστήριο ανέτρεψε τον Οκτώβριο την κυβερνητική απαγόρευση για να λάβουν μέρος ισραηλινές εταιρείες σε έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού κοντά στο Παρίσι.

Η Αεροπορική Έκθεση του Παρισιού, η μεγαλύτερη στον κόσμο, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια εναλλάξ κάθε δεύτερο χρόνο με το Φάρνμποροου στη Βρετανία. Φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 16 ως τις 22 Ιουνίου.

Συνήθως και στις δύο συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες της αεροδιαστημικής, της αμυντικής και της αεροπορικής βιομηχανίας από ολόκληρο τον κόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει την Ασία: Πέντε νεκροί στο Βιετνάμ, σχεδόν 200 στις Φιλιππίνες
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε το κεντρικό Βιετνάμ με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από τη φονική του διέλευση από τις Φιλιππίνες, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς
Ο τυφώνας Καλμάγκι φτάνει στο Βιετνάμ
Γαλλία: Επεισόδια στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Παρίσι – Τέσσερις συλλήψεις μετά από καπνογόνα και συμπλοκές
Καπνογόνα, συμπλοκές και διακοπή του προγράμματος: η συναυλία της ισραηλινής ορχήστρας στη Φιλαρμονική του Παρισιού σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και ένταση μέσα στην αίθουσα
Καπνογόνα αναμμένα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού
Ανανεώθηκε πριν 27 λεπτά
5
Συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη δύο 19χρονοι που δήλωναν πίστη στo ISIS και σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη
Έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να κόψουν τους λαιμούς των ανθρώπων και να επιτεθούν σε χριστιανούς και Εβραίους - Οι δύο νεαροί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία
Αστυνομικός του τμήματος Νέας Υόρκης (NYPD)
Η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της ισχύ – Σε υπηρεσία το νεότερο αεροπλανοφόρο «Fujian» του Πεκίνου
Το «Fujian», το πρώτο κινεζικό πλοίο εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, συμβολίζει τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να ανταγωνιστεί τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Φουτζιάν
Ίλιγγο προκαλούν οι αποδοχές του Έλον Μασκ: Οι μέτοχοι της Tesla ενέκριναν αστρονομικό πακέτο σχεδόν 1 τρισ. δολάρια
Το δεκαετές «pay package» του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο αναλύεται σε δώδεκα δόσεις, ανάλογα με την εκπλήρωση στόχων και τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου
O CEO της TESLA Έλον Μασκ