Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν κάνει πλάκα» όταν λέει ότι θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία δηλώνει ο Μάρκο Ρούμπιο

Ο Ρούμπιο είπε ακόμα ότι ανησυχεί μήπως η Κίνα, που καλοβλέπει την Αρκτική, κερδίσει έδαφος στη Γροιλανδία

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία, «δεν είναι αστείο», διαβεβαίωσε την Πέμπτη (30.01.2025) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Την ίδια στιγμή οι προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου ανησυχούν τους κατοίκους αυτής της αυτόνομης περιοχής, τη Δανία και την Ευρώπη γενικότερα.

«Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε τι είχε σκοπό να κάνει, δηλαδή να αγοράσει τη Γροιλανδία», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο σε μία ραδιοφωνική εκπομπή του SiriusXM.

«Το θέμα δεν είναι να αποκτήσουμε εδάφη απλώς για να αποκτήσουμε εδάφη. Αφορά το εθνικό συμφέρον μας και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», συνέχισε, προσθέτοντας: «Δεν είναι πλάκα».

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η Δανία, χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τελικά θα υποκύψει στο θέμα της Γροιλανδίας, μολονότι η Κοπεγχάγη διαβεβαιώνει ότι αυτό το μεγάλο νησί της Αρκτικής, που είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους, δεν πωλείται.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι έχει «μεγάλη υποστήριξη» από τους Ευρωπαίους ομολόγους της απέναντι στις βλέψεις του Τραμπ.

Ο Ρούμπιο είπε ακόμα ότι ανησυχεί μήπως η Κίνα, που εποφθαλμιά την Αρκτική, κερδίσει έδαφος στη Γροιλανδία.

«Είναι απολύτως ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι οι Κινέζοι εν τέλει, ίσως μάλιστα σύντομα, θα δοκιμάσουν να κάνουν στη Γροιλανδία ότι έκαναν στη Διώρυγα του Παναμά και σε άλλα μέρη», ισχυρίστηκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Οι ζημιές στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ – Πόσο επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Τεχεράνης
Το μέγεθος των ζημιών και το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές - Ισραήλ και Ιράν έχουν διαφορετικές εκδοχές
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν 5
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
23
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν