Κόσμος

Σερβία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Νόβι Σαντ 90 μέρες από την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό

Οι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα της τραγωδίας της 1ης Νοεμβρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβισαντ

Μεγάλη διαδήλωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο Νόβι Σαντ στην επέτειο των τριών μηνών από το τραγικό συμβάν στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης αυτής, το οποίο εξακολουθεί να συγκλονίζει τη Σερβία, παρά την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού.

Την 1η Νοεμβρίου του 2024 στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ στη Σερβία, κατάρρευσε το γείσο και σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.

Σχεδόν, τρεις μήνες μετά, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας, τηρώντας σιγή 15 λεπτών, ένα λεπτό για κάθε θύμα.

REUTERS
REUTERS/Marko Djurica

Στην συνέχεια ξεκίνησε πορεία, στην κεφαλή της οποίας ήταν οι φοιτητές, με προορισμό τρεις γέφυρες στον ποταμό Δούναβη οι οποίες αποκλείστηκαν.

Η μία από αυτές τις γέφυρες θα αποκλειστεί για διάστημα 24 ωρών, ενώ ο αποκλεισμός των άλλων δύο θα διαρκέσει τρεις ώρες.

Οι διαδηλώσεις στο Νόβι Σαντ πραγματοποιούνται με το σύνθημα «Φτάνει πια η σιωπή» και αποτελούν συνέχεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν πριν από δυόμιση μήνες με αίτημα την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό.

REUTERS
REUTERS/Marko Djurica

Στο κάλεσμα των φοιτητών για συμμετοχή στις διαδηλώσεις ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες που φτάνουν από ολόκληρη την Σερβία. Μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, σε όλες τις εισόδους του Νόβι Σαντ είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που έφταναν από όλες τις γωνιές της χώρας.

REUTERS
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Πολλοί διαδηλωτές έφταναν οργανωμένα, όπως οι μοτοσικλετιστές, οι ταξιτζήδες, οι αγρότες με τρακτέρ, οι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων, οι βετεράνοι πολέμου… Οργανωμένα έφτασαν και οι φοιτητές από το Βελιγράδι, πραγματοποιώντας πορεία 95 χιλιομέτρων.

REUTERS
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από τη νότια Σερβία όπου περιοδεύει, κάλεσε για ακόμη μία φορά τους φοιτητές σε διάλογο ενώ παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς για ξενοκίνητες διαδηλώσεις.

REUTERS
REUTERS/Djordje Kojadinovic

«Ακριβώς τη στιγμή που βγάλαμε τη Σερβία από τη φτώχεια και άρχισε να ανακάμπτει, ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από έξω με τεράστια χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν για αναταραχές και συγκρούσεις εντός της χώρας», υποστήριξε κατά την ομιλία του στην πόλη Μπρους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
Το Βερολίνο, σε συνεργασία με εταίρους του ΝΑΤΟ, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα πακέτα στήριξης προς το Κίεβο, με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα
Γερμανικά τεθωρακισμένα Leopard και Puma
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ