Κόσμος

Διευκρινίσεις από το Κρεμλίνο για την εκεχειρία με την Ουκρανία: Αφορά διυλιστήρια, αγωγούς φυσικού αερίου και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η εκεχειρία μπορεί να «παραταθεί με κοινή συμφωνία»

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφορά κυρίως τα διυλιστήρια, τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εκεχειρία αυτή διάρκειας 30 ημερών ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στις 18 Μαρτίου, από τους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, ουδέποτε όμως εφαρμόστηκε πραγματικά, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για τη συνέχιση των επιθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο κατάλογος των σχετικών εγκαταστάσεων “συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα διυλιστήρια πετρελαίου και οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι πετρελαιαγωγοί, εγκαταστάσεις που αποτελούσαν στόχο επιθέσεων σχεδόν κάθε εβδομάδα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος.

Επίσης, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και οι μετασχηματιστές και οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί, που έχουν δεχτεί επιθέσεις πολλές φορές από τη Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Τέλος, περιλαμβάνονται οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα υδροηλεκτρικά φράγματα, υποδομές ιδιαίτερα ευαίσθητες, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται πολλές φορές ότι τους στοχοποιούν εδώ και τρία χρόνια.

Η ρωσική προεδρία διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι “σε περίπτωση παραβίασης του μορατόριουμ από το ένα μέρος, το άλλο μέρος μπορεί να θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση να το τηρήσει”.

Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η εκεχειρία μπορεί επίσης να “παραταθεί με κοινή συμφωνία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αεροσκάφος cargo της UPS συντρίβεται κοντά σε αεροδρόμιο του Κεντάκι – Βίντεο δείχνει πως είχε πάρει φωτιά κατά την απογείωση
Η UPS, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι στο αεροσκάφος cargo επέβαιναν μόνο τρία μέλη του πληρώματος - Τα βίντεο από τη στιγμή της συντριβής δεν αφήνουν, πάντως, πολλές ελπίδες για επιζώντες
Το αεροσκάφος της UPS που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι
«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία: Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και είναι αδιάλλακτη στο Κυπριακό – Τι απαντά η Άγκυρα
«Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει δηλώσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, θέτοντας έμμεσα υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία», επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν 16