Πολιτική

Άκης Σκέρτσος: 6 πολιτικές + 4 προτεραιότητες για τα άτομα με αυτισμό

«Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι» λέει ο υπουργός Επικρατείας

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό η σημερινή (02.04.2025), και με αυτή την αφορμή, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προχώρησε σε μια εκτενή ανάρτηση, αφού πέρασε μία ώρα «με τον υπέροχο Χάρη (και τη σπουδαία μαμά του)», όπως αναφέρει.

Αναλυτικά ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε: «η 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό, δεν είναι μόνο συμβολική. Είναι μια υπενθύμιση της ευθύνης μας. Για μια πολιτική που δεν κλείνει τα μάτια, για καθολικό σχεδιασμό, για πολιτικές που δεν μένουν στα χαρτιά αλλά φτάνουν εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Αυτές τις πολιτικές συζήτησα σήμερα με τον Χάρη, ένα νέο με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, τον οποίο γνωρίζω από το παρελθόν, με σκοπό οι καλές πρακτικές να διευρυνθούν. Κυρίως όμως άκουσα. Άκουσα τη δική του ιστορία και τις δικές του ανάγκες, για να μάθω πάλι από πρώτο χέρι».

Διότι, εξηγεί, «θέλουμε έναν καθολικό σχεδιασμό που δεν αφορά μόνο κάποιες αναπηρίες, αλλά τη σιωπηλή κανονικότητα όσων για χρόνια έμεναν στο περιθώριο, χωρίς ποτέ να τους λείπει η διάθεση να μάθουν, να εργαστούν, να ενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως νευροτυπίας, έχει πρόσβαση στη γνώση, στην εργασία, στη ζωή.

Θυμάμαι μια μητέρα παιδιού με αυτισμό πριν ένα χρόνο, που μου είπε: “Δεν ζητάμε θαύματα. Ζητάμε να μας βλέπετε, να μας ακούτε και να μην ξεχνάτε τα παιδιά μας όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας”. Της υποσχέθηκα ότι δεν θα ξεχάσουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας παραθέτει στη συνέχεια της ανάρτησής του, «6 πολιτικές που υλοποιήσαμε σε ένα χρόνο:

  1. Συγκροτήσαμε ειδική επιτροπή για τον αυτισμό, αποτελούμενη από ειδικούς ιατρούς και θεραπευτές, αλλά και γονείς, με σκοπό να σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών που θα έρθει ουσιαστικά από́ αυτούς οι οποίοι φέρουν την επιστημονική γνώση, και από εκείνους οι οποίοι μεταφέρουν το προσωπικό́ τους βίωμα.
  2. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση ύψους 24 εκατ. ευρώ για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.
  3. Ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για Παιδιά Ηλικίας μηδέν (0) έως έξι (6) ετών με διαπιστωμένη αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή, το οποίο προβλέπει εξατομικευμένο σχέδιο παρέμβασης που θα εστιάζει στις καθημερινές δραστηριότητες.
  4. Αυξήσαμε τη μοριοδότηση για μετεγγραφές φοιτητών που έχουν αδέλφια με αναπηρία 67% και άνω.
  5. Εξασφαλίσαμε μηνιαία αποζημίωση της τάξεως των 1.850 ευρώ στους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία.
  6. Ενισχύσαμε τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) με προσωπικό ειδικοτήτων Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών και Φυσιοθεραπευτών και δημιουργήσαμε για πρώτη φορά 1.100 οργανικές θέσεις Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) των σχολικών μονάδων της γενικής εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια, ο Α. Σκέρτσος αναπτύσσει «4 προτεραιότητες που δρομολογούμε για τον επόμενο χρόνο:

  1. τη δημιουργία οδηγών για γονείς παιδιών με αυτισμό με πρακτικές πληροφορίες και επιστημονική τεκμηρίωση
  2. την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου της βραχυχρόνιας διαμονής (respite care) για τους φροντιστές, γονείς και λοιπά μέλη της οικογένειας, που χρειάζονται μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις ανάγκες του ανθρώπου τους
  3. τη δημιουργία χώρων χαμηλής αισθητηριακής ολοκλήρωσης
  4. την εφαρμογή μεθόδων για την επαγγελματική κατάρτιση και την υποστηριζόμενη απασχόληση ατόμων με ΔΑΦ».

Εν κατακλείδι, «ο αυτισμός είναι μια βαθιά ανθρώπινη και σύνθετη πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες και στη χώρα μας. Μια πραγματικότητα που απαιτεί επιστημονική γνώση, ουσιαστικές πολιτικές και διαρκή φροντίδα. Όχι πανικό ούτε ενοχή.

Εργαζόμαστε για να φτάσουμε σε εκείνη τη μέρα που κάθε άνθρωπος με αναπηρία θα είναι ορατός, θα μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο, στην κοινότητα, στην κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να απολογείται για το ποιος είναι. Τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάναμε το αυτονόητο.

Για μια Ελλάδα με όλους, για όλους», διαβεβαιώνει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης: Ο Ανδρουλάκης αφήνει χυδαία υπονοούμενα για τους δικαστές, για να δείτε πώς πέφτουν οι μάσκες
Ο υπουργός Υγείας θύμισε ότι με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 2024, οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς σε Ολομέλεια ψηφίζουν σε μυστική διαδικασία ποιον επιθυμούν να προαχθεί στο αξίωμα
Άδωνις Γεωργιάδης 5
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για υποκλοπές και Εξεταστική Επιτροπή: «Επικίνδυνος είναι αυτός που αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη»
Η απάντηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετά τις αιχμές κατά του Αρείου Πάγου και την προαναγγελία κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας για την υπόθεση.
Παύλος Μαρινάκης
Διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη: Στο τραπέζι θαλάσσιες ζώνες, μεταναστευτικό και επενδύσεις
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές στην Τρίπολη με τη λιβυκή ηγεσία – Συμφωνήθηκε νέος γύρος τεχνικών συνομιλιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη