Κόσμος

Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει «ομαδικός τάφος» λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα – «Μπλόκο» του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια

Έκθεση του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι ο παλαιστινιακός θύλακας αντιμετωπίζει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η μη μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» η οποία καταγγέλλει το Ισραήλ ότι έχει μετατρέψει την Λωρίδα της Γάζας σε έναν «ομαδικό τάφο τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και εκείνους που τους συνδράμουν».

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, αποκλείει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την προειδοποίηση του ΟΗΕ για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σημειώνεται πως καμία βοήθεια δεν εισέρχεται στην Λωρίδα της Γάζας εδώ και ενάμιση μήνα, αφού το Ισραήλ μπλοκάρει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μαρτίου 2025.

«Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα εισέλθει στην Γάζα και δεν υπάρχουν προετοιμασίες προς την κατεύθυνση αυτή», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) στην οποία καταγγέλλεται ότι ο παλαιστινιακός θύλακας γνωρίζει πιθανότατα την χειρότερη ανθρωπιστική κατάσταση από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου 2023.

Νωρίτερα σήμερα (16.04.2025) η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφερε πως «η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο » έπειτα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Σοβαρή καταγγελία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

«Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την καταστροφή και την αναγκαστική μετακίνηση ολόκληρου του πληθυσμού στην Γάζα», δηλώνει η Αμάντα Μπατσερόλε, συντονίστρια εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης στην Γάζα προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική συνδρομή παρεμποδίζεται από τις συνθήκες ανασφάλειας και τις δραματικές ελλείψεις.

Η σειρά των αιματηρών επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων μαρτυρά «την κατάφωρη περιφρόνηση της ασφάλειας των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές και ιατρικές επιχειρήσεις στην Γάζα», καταγγέλλει η οργάνωση, 11 συνεργάτες της οποίας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο παλαιστινιακό θύλακα.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να άρουν αμέσως την απάνθρωπη και φονική πολιορκία στην Γάζα, να προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων καθώς και τις ζωές του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και να ενεργήσουν μαζί με όλες τις πλευρές για την αναβίωση και διατήρηση της εκεχειρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα αποθέματα τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.

Η οργάνωση αναφέρεται συγκεκριμένα στην έλλειψη παυσίπονων και φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, αντιβιοτικών και στοιχειώδους χειρουργικού εξοπλισμού.

Χωρίς τροφοδοσία σε καύσιμα, τα νοσοκομεία που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που τους επιτρέπει να λειτουργούν με γεννήτριες δεν θα είναι σε θέση να χειρουργούν και να διατηρούν στην ζωή τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Δεν πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά για πολιτική επιλογή και σκοπούμενη επίθεση κατά ενός λαού η οποία διαπράττεται σε συνθήκες απόλυτης ατιμωρησίας», καταγγέλλει η Αμάντα Μπατσερόλε.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Οι ομάδες μας έπρεπε να αρχίσουν να λειτουργούν το παιδιατρικό τμήμα, αλλά αναγκάσθηκαν να φύγουν από το νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί δίπλα στο νοσοκομείο. Οι κινητές κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησαν να λειτουργούν και στον νότο οι ομάδες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην κλινική Αλ-Σαμπούρα στην Ράφα», καταγγέλλει η οργάνωση.

Έτσι, από τις 18 Μαρτίου και την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, η οργάνωση δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει στο ινδονησιακό νοσοκομείο στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα, δηλώνει ο Μάρκο Ρούμπιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με την ελπίδα να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά στο Μέμφις για να «αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών στην πόλη του Τενεσί, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν αυταρχική εκτροπή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 1
«Η Γάζα φλέγεται»: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υπόσχεται νίκη, την ώρα που ο στρατός ξεκινάει την χερσαία επιχείρησή του
Σύμφωνα με τους Times of Israel και τη Jerusalem Post, ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στο κέντρο της πόλης της Γάζας
Καπνός 17
Ο Ντόναλντ Τραμπ κηρύσσει νομικό πόλεμο στους New York Times και ζητά 15 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μετωπικά στην ιστορική εφημερίδα, κατηγορώντας την ότι σπιλώνει την εικόνα του με «ψέματα» για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Ντόναλντ Τραμπ: «1.700 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη και θα μείνουμε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
8
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο