Ελλάδα

Ηράκλειο: Μεγαλώνουν οι ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες – Στο σημείο για αυτοψία ο Λέκκας

Η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο Ηράκλειο έφτασε το απόγευμα της Κυριακής (27.04.2025) ο Ευθύμης Λέκκας για να κάνει αυτοψία στις Βούτες. Σε σπίτια του χωριού έχουν σχηματιστεί ρωγμές, χωρίς, όμως, να έχει σημειωθεί κάποιος σεισμός.

«Όταν το δω από κοντά θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος θα κάνει αυτοψία στο χωριό Βούτες στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Κλήθηκα για να κάνω εκτίμηση της καταστροφής και του γεωλογικού φαινομένου. Όταν το δω από κοντά θα γίνει αξιολόγηση του φαινομένου και θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Αυτό ανέφερε στο cretalive.gr ο καθηγητής, αναφορικά με τις ρηγματώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και τεράστιες καταστροφές αφού έχουν «κόψει» στη μέση σπίτια, δρόμους, καθώς και τον περίβολο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον κ. Λέκκα,  κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων σε περίπου 10 σπίτια, σε μία μεγάλη ακτίνα μήκους 150 μέτρων στον οικισμό των 600 ατόμων.

irakleio rogmes Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου Ρωγμές σε σπίτια στις Βούτες Ηρακλείου

Ο Δήμαρχος, νωρίς το πρωί, μαζί με τους αντιδημάρχους, Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη, μαζί με τεχνικό κλιμάκιο του δήμου, προχώρησαν σε αυτοψία στα σπίτια και στους δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές από τις ρηγματώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η κάθοδος του προέδρου του ΟΑΣΠ στο Ηράκλειο είναι για να γίνει διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης.

Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Έντονα φαινόμενα σε Ιόνιο, Πελοπόννησο και Κρήτη – Τοπικές βροχές στην υπόλοιπη χώρα
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 12 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 16 με 18 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα έως 19 με 20 βαθμούς Κελσίου
καιρός
«Ναυμαχία» για τα νέα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού – Ποιοί είναι οι κατασκευαστές στη μάχη για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας
Το πρόγραμμα των νέων υποβρυχίων γίνεται η μεγαλύτερη εξοπλιστική μάχη της δεκαετίας, με διεθνείς «μονομάχους» για συμβόλαιο στρατηγικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας
Το γερμανικό υποβρύχιο U-34 τύπου 212A στην Πολωνία
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Εγγονός εντόπισε νεκρούς τους παππούδες του στο μπαλκόνι του σπιτιού τους
«Πέθανε ο γιος τους, ο πατέρας μου, στα χέρια μου, μπροστά στα μάτια τους και εντάξει, οι άνθρωποι τώρα τελευταία ήταν σε δύσκολη κατάσταση, δεν άντεξαν» λέει ο εγγονός του ζευγαριού
iStock