Κόσμος

Εκρέμ Ιμάμογλου: Πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την απελευθέρωσή του – «Απαιτούμε να γίνει άμεσα»

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε πως «είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο»

Συνάντηση με τον φυλακισμένο πρώην δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, πραγματοποίησε σήμερα (07.05.2025) αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, «απαιτώντας» από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας και την κυβέρνηση του αντιπάλου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την άμεση απελευθέρωσή του.

«Μετά την σε βάθος ανταλλαγή απόψεων με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου να στερείται η Κωνσταντινούπολη τον δήμαρχό της με την κράτησή του χωρίς δίκη ή κατηγορητήριο και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την συνάντηση στην φυλακή του Σίλιβρι.

Αυτή είναι η πρώτη διεθνής αντιπροσωπεία που συναντά τον Εκρέμ Ιμάμογλου μετά την σύλληψή του στις 19 Μαρτίου.

«Η σύλληψη τοπικών αρχόντων και δημοτικών αξιωματούχων, καθώς και η αντικατάστασή τους χωρίς νόμιμη διαδικασία ούτε δίκη βασιζόμενη σε αποδεικτικά στοιχεία παραβιάζουν τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση.

«…οι ισχυρισμοί περί τρομοκρατίας (…) δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την αντικατάσταση δημάρχων από κυβερνητικούς διοικητές. Τα μέτρα αυτά αγνοούν εκ των πραγμάτων την βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράσθηκε στις κάλπες».

Η αντιπροσωπεία «ανησυχεί» «για την παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών των διαδηλωτών που εκδηλώθηκε μετά τις διαδηλώσεις που προκάλεσε η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης».

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, του CHP, για τις προεδρικές εκλογές του 2028 την ημέρα της φυλάκισής του, πυροδότησε ευρύτερο κύμα διαμαρτυρίας και οργής στην χώρα που κυβερνάται από το 2002 από τον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP).

Από την ημέρα που συνελήφθη, πλήθος κόσμου, κυρίως φοιτητών, ξεχύθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας αφενός την απελευθέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αφετέρου φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
15