Κόσμος

Λευκός Οίκος: Συμφωνίες «μαμούθ» τελικού ύψους 1,2 τρισ. υπέγραψαν ΗΠΑ και Κατάρ

Oι συμφωνίες περιλαμβάνουν μια συμφωνία ύψους 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Qatar Airways για την αγορά έως και 210 αεροσκαφών

Σε τελικό απολογισμό των 1,2 τρισ. δολαρίων ανέρχονται οι οικονομικές συμφωνίες «μαμούθ» που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ και ο εμίρης του Κατάρ κατά τη σημερινή (14.05.2025) τους συνάντηση στην Ντόχα.

Οικονομική συνεργασία ύψους τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων θα προκύψει από τις συμφωνίες που υπέγραψαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Λευκού Οίκου που συνοψίζει ορισμένες από τις λεπτομέρειες των συμφωνιών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μια συμφωνία ύψους 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Qatar Airways για την αγορά έως και 210 αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliner και 777X με κινητήρες της GE Aerospace.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται επίσης μια δήλωση προθέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων στην αεροπορική βάση Al Udeid του Κατάρ και σε ναυτικές και αμυντικές υποδομές.

«Οι σημερινές υπογραφές σηματοδοτούν την πρόθεση του προέδρου Τραμπ να επιταχύνει τις αμυντικές επενδύσεις του Κατάρ στην εταιρική σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Κατάρ, ενισχύοντας την περιφερειακή αποτροπή και ωφελώντας τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ», τονίζεται επιπλέον στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ υπέγραψε την Τετάρτη μια συμφωνία για την αγορά δεκάδων αεροσκαφών από την αμερικανική εταιρεία Boeing για την Qatar Airways, με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα αυτή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια παραγγελία 160 αεροσκαφών, ύψους 200 δισ. δολαρίων, ενώ συνολικά οι συμφωνίες ξεπέρασαν τα 243 δισ. δολάρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 47
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι